Samsung Appleu mora platiti 120 miliona dolara

Podijeli

Još 2014. godine sud u kalifornijskom San Hozeu presudio je u korist Applea i tuženom Samsungu naredio da moraju isplatiti čak 119,6 miliona dolara odštete.

Parnica se vodila oko intelektualnog vlasništva, jer je Apple prijavio kako im je južnokorejska kompanija ukrala nekoliko ideja i iskoristila ih na svojim mobilnim telefonima.

Radilo se o patentiranoj metodi za otključavanje telefona povlačenjem prsta po displeju “slide to unlock”, te tehnologijama automatskog ispravljanja pravopisnih grešaka i automatskog pretvaranja teksta poput adresa i brojeva telefona u aktivne linkove. Posljednja mogućnost odnosila se na čak 99 miliona dolara štete koju je Samsung prouzrokovao njenim “posuđivanjem”, piše Bug.hr.

Slučaj je nakon ove presude završio na federalnom Vrhovnom sudu SAD, koji je sada odbio i posljednju Samsungovu žalbu na ovakvu presudu.

Apple će u konačnom, izgleda, dobiti od Samsunga gotovo 120 miliona dolara, i to četiri godine nakon podizanja tužbe. No, time možda i neće biti potpuno zadovoljni jer su izvorno bili potraživali čak 2,2 milijarde dolara odštete za kršenje ovih patenata.