Vlada Slovenije protiv privatizacije NLB-a

Podijeli

Stranke koje sastavljaju slovenačku koalicionuu vladu u ponedjeljak su se izjasnile protiv hitne prodaje većinskog dijela Nove Ljubljanske banke (NLB) do kraja ove godine, nakon što je Evropska komisija nedavno odbila predlog vlade da se rok za povlačenje države iz njene vlasničke strukture produži za tri godine.

“Prodaja pod ovakvim uslovima i okolnostima je neprihvatljiva i takvo stajalište ćemo zastupati u budućim razgovorima s Evropskom komisijom”, kazala je nakon sastanka vodstva koalicije Simona Kuster Lipicer iz stranke koju vodi premijer Miro Cerar, te dodala da je potrebno naći novo, srednje rješenje kojim će biti zadovoljni i Ljubljana i Brisel, prenosi Hina.

Predsjednik druge najvažnije koalicione stranke i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon koalicijskog sastanka da je NLB sada neracionalno prodati i zbog neriješenog pitanja starih štediša NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega joj je potencijalna cijena znatno manja.

Najveća slovenačka banka sanirana je nakon što ju je 2013. godine sa više od dvije milijardi eura dokapitalizovala država, čime je izbjegnut njen stečaj, ali je Evropskoj komisiji Slovenija tada obećala da će banku privatizirati, nakon čega državni udio u njoj ne bi smio biti više od 25 odsto.

Od za ovu godinu planirane prodaje i izlaska NLB-a na berzi vlada je odustala nakon procjene da za banku ne bi mogla dobiti više od iznosa njene knjigovodstvebe cijene, znatno manje nego je u nju uloženo državnih sredstava putem dvije dokapitalizacije u posljednjih dvadeset godina.