EU opet proziva Apple zbog poreza

Podijeli

Regulatori EU zatražili su od kompanije Apple detalje o dopunjenom poreskom aranžmanu.

Ovaj nalog dolazi nakon što su prošle godine naložili američkom proizvođaču da na ime neplaćenog poreza plati Irskoj do 13 milijardi eura, izjavila je šefica evropske antimonopolske komisije.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager, koja je razrezala Apple-u taj rekordni poreski račun u avgustu 2016. godine, rekla je da želi da se osigura da se kompanija uskladila sa pravilima bloka koji zabranjuju dobijanje nefer državne pomoći, prenosi agencija Rojters.

“Tražila sam Eplov ažuriran aranžman…kako bi se sagledalo da li je on ili ne u skladu s našim evropskim pravilima, ali to ostaje da se vidi”, rekao je Vestager novinarima na marginama međunarodnog tehnološkog samita u Lisabonu.

“To sagledavamo, naravno, bez ikakvih predrasuda, samo da bismo dobili informacije”, navela je.

Vestager je istakla da je njen zahtjev prethodio medijskim izvještajima o “Rajskim papirima”, koji su pokazali da je Epl prebacio ključne djelove svog biznisa u Džerzi kao poresku oazu, kako bi sačuvao nisku stopu poreza. Američka kompanija je saopštila da iz Irske nije preselila nijedan svoj poslovni dio.

“Nijesmo u kontaktu otkako su procurjeli ‘Rajski papiri’. U procesu smo obrade i nema posebne potrebe za kontaktiranjem”, kazala je Vestager.

Ona je dodala da je prerano da se kaže da li će najnovije curenje dokumenata o poreskim aranžmanima kompanija dovesti do bilo kakve istrage.

“Ostaje da se vidi da li ćemo pokrenuti više slučajeva nakon ‘Rajskih papira’, rekla je Vestager.

Evropska komisija je prošlog mjeseca podnijela tužbu protiv Irske zbog kašnjenja sa naplatom sredstava od Epla.