Hrvatska zaplijenila avion vlasnika Megatrenda

Podijeli

Hrvatski carinici zaplenili su avion srpske aviokompanije Infinity Aviation.

Riječ je, kako navodi zagrebački Večernji list, o avionu kojim je u subotu popodne iz Madrida u Zagreb doputovao hrvatski fudbalski reprezentativac i igrač Reala Mateo Kovačić sa suprugom Isabelom.

Vlasnik Infinity Aviationa Mića Jovanović kaže da je carina zadržala njegovu Cessnu Citation CJ1 na aerodromu “Franjo Tuđman” zbog optužbe za kabotažu, odnosno zbog toga što je njegov avion letio između dva grada na području jedne države članice EU, a što je zabranjeno prevoznicima iz zemalja van Unije.

Jovanović ističe da je njegova Cessna letjela između dva grada unutar EU, a ne unutar Hrvatske te da se ne radi o kabotaži. Taj srpski preduzetnik i vlasnik privatnog fakulteta Megatrend kaže da su njegovi avioni do sada 15-ak puta letjeli na relaciji Madrid – Zagreb prevozeći Luku Modrića i da nikad nije bilo problema.

“A sad su našeg kapetana aviona pritvorili i pustili ga tek uz garanciju od 6.000 kuna”, kaže Jovanović.

Dodaje da su se Mateo i Isabela Kovačić istim avionom trebali u nedjelju vratiti u Madrid. Nakon zapljene Cessne, Jovanović kaže da je prebacio svoj brod iz trogirske marine u Grčku kako ne bi i on doživio istu sudbinu.

Tvrdi i da je još nekoliko aviona srpskih aviokompanija zadržano u Hrvatskoj zbog istog razloga, a među njima i avion Air Pinka.

U Carinskoj upravi su potvrdili da su zadržali Cessnu Infinity Aviationa zbog mjera nadzora koje sprovode u skladu sa ovlašćenjima. Zato su, objašnjavaju, privremeno zadržali avion, a radi utvrđivanja činjenica i mogućih povreda odredbi carinskog zakonodavstva Evropske unije vezanih uz postupak privremenog uvoza. Kažu da je nadzor u toku.