BiH gubi milione eura EU za infrastrukturu bez povećanja akciza na gorivo

Podijeli

Bosna i Hercegovina će izgubiti više stotina miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava Evropske unije za infrastrukturne projekte, prije svega saobraćajnice, ako ne poveća akcize na gorivo, čime bi garantovala mogućnost povratka odobrenih sredstava, izjavio je u Sarajevu šef misije Evropske komisije u BiH Lars Gunar Vigemark.

“Mi ovdje govorimo prije svega o zajmovima koji bi došli od Evropske banke za obnovu i razvoj. Međutim, novac koji bi BiH prvo izgubila je novac od Evropske komisije i to u obliku grantova, dakle bespovratnih gotovinskih sredstava”, rekao je Vigemark.

Po njegovim riječima, Evropska komisija očekuje odgovor od vlasti BiH o tome mogu li otplaćivati zajmove te da će to biti presudno hoće li se odobriti i finansijska pomoć. Pozvao je vlasti u toj zemlji da osiguraju potrebnu parlamentarnu većinu koja bi bila u stanju promijeniti Zakon o akcizama, čime bi se povećala cijena litre nafte i derivata za 15 feninga (oko 0,75 eurocenti).

Komesar za evropsko susjedstvo i proširenje Johanes Han nedavno je u pismu upozorio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da će BiH izgubiti gotovo 500 miliona maraka od EU odobrenih na nedavnom samitu u Trstu za infrastrukturne projekte te još stotine miliona eura pomoći i povoljnih zajmova.

Na samitu EU i šest balkanskih zemalja, održanom u Trstu 12. jula, za BiH je odobreno finansiranje četiri projekta. Uz 46 miliona eura bespovratnih sredstava, EU je bila spremna finansirati tri dionice na koridoru V sa 200 miliona eura.

Protiv povećanja akciza na gorivo u Zastupničkom domu Parlamenta BiH su stranke koje su na vlasti na državnom nivou, koje predvodi Srpska demokratska stranka, smatrajući da bi se s odobravanjem povećanja akciza i dobijanjem zajmova pomoglo vlastima Milorada Dodika i SNSD-a u Republici Srpskoj.

Protiv izmjena zakona su i opozicione bošnjačke stranke, što je dio predizborne kampanje koja je uvelike započela u toj državi ususret opštim izborima 2018. godine.

HINA