Četiri grada koja će platiti da u njima živite

Podijeli

Različiti gradovi na različitim mjestima u svijetu mogu imati različite razloge i načine kako da privlače stanovnike da im doseljavaju.

Ili naprosto da usreće one koji tamo već žive, piše Express i donosi listu četiri grada koji pokušavaju da povećaju broj radno sposobnog stanovništva:

Niagara Falls, SAD

Kako bi u svoj grad privukle mlađe ljude, gradske vlasti nude otplaćivanje do 7.000 dolara studentskog kredita svakom mladom diplomiranom čovjeku koji im se doseli. Riječ je o gradiću koji danas ima 48.000 stanovnika, a kakvi ga problemi sa stanovništvom muče, vidi se iz statistike ako se ide u prošlost.

Ponga, Španija

Parovi koji se ovdje skrase od lokalnih će vlasti dobiti 3.200 dolara podsticaja koje mogu potrošiti kako god žele. Ovo mjesto u pokrajini Asturija nekada se moglo nazvati gradićem. Ovdje danas živi nešto više od 600 ljudi, u industriji je zaposlen samo jedan jedini stanovnik, u građevinarstvu njih sedam…

Detroit, SAD

Ovaj grad pokrenuo je program “Challenge Detroit” kojim nudi 2.500 dolara radno sposobnima koji su voljni da presele u ovaj grad. Najnaseljeniji grad u državi Mičigan danas ima 670.000 stanovnika. U čemu je onda problem? U tome što je grad koji je nekada bio središte automobilske industrije i koječega drugog, 2000. godine imao 950.000 stanovnika.

Cape Breton, Kanada

Odseliti ovamo zaista ima smisla. Riječ je o ostrvu u državi Nova Scotia, na sjeverozapadu Atlantskog okeana. Na ostrvu Cape Breton živi 132.000 ljudi, od čega u istoimenom okrugu, površine petine Hrvatske, oko 100.000 ljudi. I žele da ih ima još.