Niske cijene desetkovale proizvodnju malina u BiH

Podijeli

Proizvodnja malina na području Unsko-sanskog kantona pred gašenjem je, a ove godine proizvedeno je dvostruko manje tog voća u odnosu na prethodnu, izjavio je Emir Mahmutović, predsjednik Kantonalnog saveza udruženja proizvođača bobičastog voća USK.

Prema njegovim riječima, glavni uzrok je niska otkupna cijena malina, koja ove godine nije bila veća od 1,5 maraka po kilogramu, prenose Nezavisne novine.

“Nijesmo uspjeli postići povećanje cijene koja bi zadovoljila proizvođače, a minimalna cijena ne bi trebalo da bude manja od tri marke po kilogramu. S ovakvim cijenama nije moguće podmiriti ni osnovne troškove proizvodnje, tako da sve više proizvođača uništava nasade ili se prebacuje na drugu vrstu poljoprivredne proizvodnje”, objasnio je Mahmutović.

Tako je proizvođač Ferid Karajić iz Bužima već uništio 20 ari nasada maline, pa će na toj površini zasaditi kukuruz.

Mahumutović kaže da su proizvođači ostavljeni na milost i nemilost velikim otkupljivačima, koji su, na nivou cijele BiH postigli dogovor za postizanja ekstradobiti. Kako kaže, ove godine na području USK-a proizvedeno je 2.000 tona maline, što je dvostruko manje u odnosu na prošlu godinu.

“Malinarstvo je pogrešno razvijano, jer se insistiralo na uzgoju polke, a to je vrsta koja ne može biti konkurentna ostalim vrstama maline. To je bila politika lokalnih opštinskih službi i drugih organizacija koje su sarađivale s malinarima. Teško je reći je li to bilo slučajno ili namjerno”, kaže Mahmutović.

U BiH se godišnje proizvede više od 5.000 tona malina, proteklih godina ta je država bila 12. na svjetskoj listi izvoznika maline.