OTP premješta sjedište Splitske banke, gradonačelnik protiv

Podijeli

Hoće li Splitska banka promijeniti ime i otići iz Splita? Hoće li Zadar biti njeno novo sjedište? Šta će biti s oko 1.400 radnika, koliko će njih biti višak kad završi proces integracije s OTP bankom?

Pitanja su to o kojima se u Splitu sve više govori, a radnici Splitske banke i njihovih familija zasigurno su prvi koji bi htjeli znati na čemu su. I ne samo oni jer mnogi su povezani sa Splitskom bankom, piše Slobodna Dalmacija.

“Proces integracije Splitske banke d.d. i OTP banke d.d. je u početnoj fazi te u ovom trenutku nemamo konkretan odgovor na postavljena pitanja. Odluke o konačnoj organizacionoj strukturi, mreži poslovnica, broju zaposlenih i budućem formalnom sjedištu banke još nisu donesene. Sada možemo komentarisati samo odluke koje su već donesene, kao što su preferirani članovi Uprave i prva linija menadžera buduće integrirane banke. Napominjemo da je sastav Uprave i prvog menadžerskog reda odabran u jednakom omjeru iz obiju banaka, s posebnim naglaskom na zadržavanje najboljih praksi, vrijednosti i potencijala naših banaka. Proces integracije banaka vrlo je kompleksan proces i zahtjeva pažljivo planiranje i realizaciju kako bi u konačnom spojena banka sa svojom organizacijom na najbolji mogući način udovoljavala potrebama svojih klijenata. Kada budemo imali konačnu organizaciju, imaćemo i više informacija o potrebnom broju ljudi kao i o formalnom sjedištu buduće spojene banke. Međutim, sada je već jasno da će se glavne poslovne aktivnosti i dalje nastaviti kako u Splitu, tako i u Zadru i Zagrebu, a sve u skladu s poslovnim profilom buduće banke kao snažne finansijske institucije na nacionalnoj nacionalnom nivou”, saopštili su splitskom dneviku u OTP Splitskoj banci.

Početkom maja, prilikom preuzimanja Splitske banke, Šandor Čani, predsjednik Uprave i glavni direktor mađarske OTP banke, izjavio je kako nije odlučeno hoće li sjedište Splitske banke ostati u Splitu, a za očekivati je da će biti viška zaposlenih.

Izrazio je i nadu da će kroz rast banke svi ostati na svojim radnim mjestima, dok će u slučaju da se broj zaposlenih bude smanjivao, svi biti finansijski zbrinuti.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da ga ova situacija zabrinjava, ali znaće zaštititi splitske interese. Kao što je rekao i u razgovoru s mađarskom konzulkom, nikakvo preseljenje sjedišta banke ne dolazi u obzir, a takođe očekuje da najavljena racionalizacija neće rezultirati gubitkom radnih mjesta.