Hrvati ne žele euro

Podijeli

Da li je 2020. godina razuman rok za uvođenje eura u Hrvatskoj, kako će to uticati na korisnike kredita, a kako na cijene, samo su neka od pitanja kojima se stručnjaci bave ovih dana. Šta o tome misle građani, portal MojPosao je istražio u anketi sprovedenoj na 1.100 ispitanika.

Rezultati ankete pokazuju da velika većina ispitanika, njih 74 odsto, smatra da je uvođenje eura u Hrvatskoj 2020. godine loša odluka zbog koje će svi biti na gubitku.

„S obzirom na rezultate ankete, jasno je da građanima treba objasniti koje su prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura. Treba pripremiti i sve ostale mehanizme implementacije koji su nužni kod ovakvih promjena, kako bismo stvorili vrijednost za sve nas te kako bi ovakva jedna promjena i stvarno bila više pozitivna nego negativna“, kaže Igor Žonja, direktor MojPosao.

Ispitanike najviše brine inflacija, ali i kako će se uvođenje eura odraziti na građane koji imaju kredite u kunama.

„Imamo visoke cijene, ponekad i veće nego u EU, PDV 25 odsto. Uz katastrofalno mala primanja i tako visoke cijene, uvođenje eura samo će pogoršati i ovako tešku situaciju“, kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Zamjena kune u euro neće biti realna, kao što nije bilo niti u slučaju njemačke marke u euro“, dok se jedan od ispitanika pita hoćemo li pretvaranjem kune u euro dobiti i evropske plate?

„Uvođenjem eura gubimo kontrolu nad monetarnim sistemom. Ja kao privatni preduzetnik ću podignuti cijene i zaokružiti na više, a plate neću podizati“, priznaje jedan ispitanik.

Da je uvođenje eura 2020. godine dobra odluka od koje će svi profitirati, smatra tek 15 odsto ispitanika. Ovi ispitanici smatraju da je glavna prednost uvođenja eura što nećemo gubiti novac na konverziji i kursnoj razlici.

„Iako bi uvođenje eura moglo imati dosta neželjenih efekata, učlanjenjem u Evropsku uniju obvezali smo se na uvođenje eura kao službene valute. Smatram da bi to dugoročno moglo imati pozitivne učinke na ekonomiju i standard“, kaže jedan ispitanik, dok drugi dodaje da se ‘ionako već sve obračunava u euru’.

Svejedno da li je riječ o dobroj ili lošoj odluci, kaže šest odsto ispitanika, dok njih pet odsto priznaju kako ne znaju ništa o toj temi.

„Kao da se nas pita hoćemo li ili nećemo. Barem ćemo moći pokazati crno na bijelo smiješne plate koje ćemo dobiti u eurima“, kaže jedan od ispitanika kojem je svejedno hoće li Hrvatska uvesti euro 2020. godine.