Kako da prepoznate lažne ponude i oglase na internetu

Podijeli

Kupci bi trebalo da budu oprezni i da ne nasjedaju na oglase koji “iskaču” na društvenim mrežama i u kojima im se nudi povoljna kupovina brendirane odjeće, obuće i drugih predmeta, upozorila je Hrvatska udruga banaka (HUB).

“Otvaranjem linka na takvim oglasima od korisnika se traži unos ličnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http” , umjesto “https”. Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu ličnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobijaju”, stoji su saopštenju HUB-a.

Bankari upozoravaju da se lopovi kasnije mogu koristiti vašim otuđenim ličnim podacima i vašim karticama kupovati na drugim internetskim trgovinama. Da se neko koristi vašim karticama i ličnim podacima uočićete kada vidite da su vam račune teretili za transakcije koje nijeste izvršili.

Stoga HUB upozorava korisnike da pri kupovini na internetu obavezno obrate pažnju na sljedeće:

  1. sami upisuju web adresu prodajnog mjesta;
  2. nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem linkova sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka;
  3. prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internet adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s “https”.
  4. klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu.Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nijesu izvršili.