Facebook sve više zarađuje od mobilnog oglašavanja

Podijeli

Facebook najveći dio prihoda svog poslovanja ostvaruje zahvaljujući mobilnom oglašavanju, a iz kvartala u kvartal ti prihodi rastu.

Kad se 2012. godine objavila nova strategija poslovanja Marka Zakerberga nije se činilo da bi mogla doživjeti takav uspjeh, ali pet godina kasnije došli smo do toga da u jednom kvartalu mobilno oglašavanje Facebooku donosi 10,33 milijarde američkih dolara.

To je rast od čak 47 odsto na godišnjem nivou, kad se pogleda da je profit na 4,71 milijardi dolara, dolazimo do zabilježenog rasta od 79 odsto. Uistinu nevjerovatno, ali ništa nije slučajno. Strpljenje, analitičnost i odlično korišćenje svih koji borave na mrežama u vlasništvu Facebooka. Nije to lako, ni Google nema uspjehe kakve bi voljeli imati u mobilnom svijetu. Barem ne onakve uspjehe kao u PC svijetu.

U Facebooku su našli rješenje i uživaju u situaciji kojoj svjedočimo. Neki će se čuditi, ali ne trebaju, nije Facebook samo društvena mreža kakvu poznajemo, niti je tih 2,2 milijarde korisnika na njemu sve što ima u rukama. Riječ je o kompaniji čiji su dio WhatsApp (1,3 milijarde korisnika), Messenger (1,2 milijarde korisnika) i Instagram (700 miliona korisnika), što automatski daje odgovor zašto je situacija takva kakva jeste. A biće samo bolja!

ICTbusiness