Polovina Evropljana svoju banku želi zamijeniti online bankom, Crnogorci još nespremni

Podijeli

Želja potrošača za jednostavnim, sigurnim i digitalnim rješenjima u bankarstvu raste, potvrdilo je istraživanje koje je kompanija Mastercard sprovela u 11 evropskih zemalja.

Rezultati su pokazali da je 85 odsto ispitanika već koristilo digitalne usluge u svojoj banci, a predvodnici su Španci s čak 93 odsto, dok su na dnu ljestvice Francuzi sa 62 odsto.

Kad je riječ o učestalosti korišćenja, više od 85 odsto ispitanika služi se digitalnim (online ili mobilnim) bankarstvom barem jednom na mjesec, a 38 odsto ih to čini na dnevnom ili sedmičnom nivou.

Ispitanici su praktičnost označili kao najznačajniju prednost digitalnih bankarskih rješenja. Takođe, šest od deset korisnika u Evropi pokazuje visok nivo zainteresovanosti za digitalna rješenja i uvjereni su da digitalizacija bankarskog sektora olakšava njihov život i čini ga sigurnijim.

Niska lojalnost korisnika prema tradicionalnim bankama

Istraživanje je pokazalo kako je lojalnost potrošača kad je riječ o njihovim sadašnjim bankama relativno niska. Tako u Njemačkoj 27 odsto ispitanika razmišlja o napuštanju banke u narednih 12 mjeseci, dok su Holanđani najvjerniji korisnici bankarskih usluga – samo 7 odsto razmišlja o promjeni banke, a 52 odsto je sigurno da želi ostati u svojoj banci. Istovremeno, gotovo polovina ispitanika (49 odsto) razmišlja o zamjeni svoje banke online bankom, a predvodnici su Nijemci i Mađari (58 odsto) i Francuzi (57 odsto). Kad je riječ o motivima, 43 odsto ispitanika želi digitalizovana bankarska rješenja jer su praktična, dok 39 odsto njih ističe sigurnost kao najveću prednost.

Evropski potrošači vjeruju da će proces digitalizacije u finansijskoj industriji uticati na poslovnice banaka. Dvije trećine ispitanika (67 odsto) smatra da će poslovnice banaka i dalje postojati u njihovoj zemlji u narednih deset godina, ali će se smanjiti njihov broj, dok je šest odsto njih uvjereno da će poslovnice banaka u potpunosti nestati u tom vremenskom periodu.

Crna Gora još nespremna

Sve više bankarskih klijenata u Crnoj Gori koristi usluge mobilnog i internet bankarstva, ali je taj broj i dalje zanemarlji, potvrđeno je Investitoru iz nekoliko najvećih crnogorskih banaka. U Centralnoj banci i dalje se ne vodi precizna evidencija koliko klijenata koristi digitalne bankarske usluge, a čini se da ni u bankama ne žure sa promocijom iz više razloga.

“Klasično bankarstvo je i dalje u fokusu banaka iz više razloga. Prvi su investicije koje zahtijevaju ta rješenja, odnosno povrat te investicije s obzirom na veličinu tržišta. Vjerujemo da bi se klijenti lako navikli na digitalno bankarstvo s obzirom na nivo internet penetracije a posebno penetracije mobilne telefonije, međutim, banke bi u tom slučaju ostale bez značajnih prihoda koje donosi klasično bankarstvo”, kazao je sagovornik Investitora iz Udruženja banaka Crne Gore.

S druge strane, i dalje imamo relativno visoko nepovjerenje građana kada je u pitanju korišćenje novca online, dodao je on.

Pune poslovnice, redovi na šalterima i gubljenje vremena dok dođete do svog bankara, po svemu sudeći, biće slika koju ćemo i ubuduće gledati.

Trend digitalizacije u bankarskom sektoru

Digitalizacija u finansijskom sektoru oslanja se na partnerstva, a Mastercard je, kako prenosi Poslovni, rano prepoznao trend njenog povećanja u bankarskoj industriji pa je partner oko 30 digitalnih banaka širom Evrope, poput N26, Holvi i Monzo, na tržištima kao što su Finska, Njemačka, Italija, Holandija, Poljska i Velika Britanija. Više od 75 odsto ispitanika izjavilo je kako smatraju kompaniju Mastercard pravim partnerom za banke iz različitih razloga: Mastercard je tehnološka kompanija koja pruža finansijske usluge, pruža tehnologiju jednostavnu za upotrebu i sigurna rješenja te je prihvatila inovativnu tehnologiju usmjerenu na budućnost – smatraju ispitani potrošači.

„Ovo istraživanje naglašava da potrošači žele jednostavna i sigurna rješenja te da su vrlo otvoreni za digitalne proizvode koji zadovoljavaju njihove potrebe. Prihvatamo ovu promjenu i ponosni smo što smo s našim inovacijama i sigurnim rješenjima preferirani partner digitalne industrije“, rekao je Havijer Perez, predsjednik kompanije Mastercard u Evropi, te dodao: „Kao tehnološka kompanija koje djeluje u industriji plaćanja, već dugo smo fokusirani na podsticanje inovacija. Važno je da inovacije imaju smisao pa tako u ovom slučaju razumijemo da naši partneri i potrošači žele koristiti digitalna plaćanja na svojim novim uređajima.“