4 razloga za kupovinu 4K televizora

Podijeli

Televizori su odmakli daleko u tehnološkom smislu 2004. godine predstavljanjem Full High Definiton (FHD) rezolucije, a posljednje dvije godine dogodio se novi pomak naprijed predstavljanjem 4K tehnologije, koja ima rezoluciju od 4096 x 2160 piksela.

I nikad nije bila dostupnija, jer televizori koji se nude koštaju u prosjeku oko 600 eura. Samo, treba znati i da proizvođači često Ultra High Definiton (UHD), čija je rezolucija 3840 x 2160 piksela, reklamiraju kao 4K. No, razlike su ljudskom oku nevidljive i ne treba brinuti zbog toga već prihvatiti činjenicu da su cijene toliko pale pa imate nevjerovatan kvalitet “na tacni”.

Ukoliko se i dalje nećkate, pomoći ćemo ovim tekstom i navesti četiri razloga zašto kupiti 4K televizor.

1. Najbolji od najboljih imaju 4K

U današnje vrijeme svi najbolji televizori dolaze s 4K pa ako želite “pametniji” uređaj, brži, s više mogućnosti, kvalitetniji, s boljom podrškom i dužim vijekom trajanja, tad je 4K TV najbolje rješenje.

2. Bolja slika

Ovo nije neko iznenađenje ili otkriće koje ne biste očekivali kao prednost. Naime, 4K je trenutno najbolja moguća rezolucija i samim time slika je najbolja u svakom smislu.

3. Sadržaj

Uz bolju sliku, sve je više ekskluzivnog 4K sadržaja, posebno kad se radi o streaming platformama kao Netlifx, Amazon, Hulu ili Vudu… Ukratko, dobićete mnogo za novac koji uložite u 4K televizor i nećete zaostajati po pitanju onoga što možete dobiti, ili ne dobiti s televizorom koji se koristi starijom tehnologijom.

4. HDR razlika

Kad se mislilo da 4K ne može ponuditi više, pojavio se visoki dinamički rasponom (HDR – High Dynamic Range) i pružio dodatni iskorak. Naime, HDR istinski nudi razlike i poboljšava sliku. Drugim riječima, televizori s podrškom za HDR proširiće omjer kontrasta i paletu boja i ponuditi realniju i prirodniju sliku bližu načinu na koji vaše oči zapravo vide stvarni svijet. Duboke crne boje kombinuju se s vrlo jarkim osvijetljenim mjestima i proizvode nivo realnosti koja prije nije bila moguća. A kad imate 4K TV tad i HDR daje više nego u bilo kojem drugom slučaju.