BNP Paribas donosi WeChat Pay u Evropu

Podijeli

BNP Paribas uvodi kinesku aplikaciju za mobilna plaćanja WeChat Pay trgovcima u Francuskoj a kasnije će i u ostalim zemljama Evrope, pružajući priliku trgovcima da pojednostave shopping iskustvo za 7,4 miliona kineskih turista koji godišnje posjećuju kontinent.

WeChat Pay se u početku uvodi u dvije vodeće prodavnice u Parizu u vlasništvu Galeries Lafayette grupe – Galeries Lafayette Haussmann i BHV MARAIS.

Integracija s WeChat Payom slijedi sličan sporazum koji je francuska banka postigla sa domaćim rivalom Alibabom, koji agresivno uvodi usluge za vlastitu Alipay aplikaciju s najvećim evropskim platnim procesorima, bankama i dobavljačima eftpos-a (transfer novca na prodajnom mjestu).

Među njima, AliPay i WeChat imaju 63 odsto tržišnog udjela u digitalnim isplatama širom Kine i koriste svoja iskustva za prodor u druge aspekte finansijskih usluga i na nova geografska područja.

WeChat je početkom ove godine otvorio predstavništvo u Londonu i započeo razgovore s glavnim evropskim luksuznim i modnim brandovima i institucijama za plaćanje kako bi prihvatio ovaj način plaćanja prilikom naplate.
Pierre Fersztand, globalni šef upravljanja gotovinom u BNP Paribasu, kaže:

Sada nudimo najširi spektar rješenja za plaćanje na tržištu namijenjenim kineskim klijentima u našem sektoru maloprodaje

Osnivač WeChata je internet kompanija Tencent i zajedno sa MYbank, koja je u sastavu Alibabine povezane firme Ant Financial, predstavlja najveću privatnu online banku u Kini.