Kralj Instagrama: Ko je Borut Pahor, novi – stari predsjednik Slovenije

Podijeli

Aktuelni predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio i drugi mandat, drugi je slovenački predsjednik – poslije Milana Kučana – kome je to pošlo za rukom.

Reizabrani predsjednik se politikom profesionalno i aktivno bavi već 30 godina, a bio je na svim najvažnijim funkcijama u državi.

Pahor (54) je tokom dugogodišnje karijere bio predsjednik parlamenta, premijer i poslanik u Evropskom parlamentu, piše DW.

I AP i Reuters ga opisuju kao iskusnog političara, ali i kao “kralja Instagrama” zbog česte upotrebe društvenih medija na kojima objavljuje svoje fotografije sa službenih dužnosti i raznih sportskih aktivnosti.

 

Prijatelji. / Friends. #friends #dogsandpals #pahor #presidentpahor #president #BP4PRS #slovenia

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

Nakon glasanja, Pahor se požalio da ga pogrešno vide kao populistu što on – kako ističe – nije.

Američka agencija navodi da je Pahor, inače bivši maneken, bio na mnogim državnim funkcijama i podsjeća da je, prije nego što je prvi put izabran za predsjednika 2012, bio premijer Slovenije.

 

Ekipni duh. / Team spirit. #onefoallandallforone #ekipapahor #teamspirit #pahor #president #presidentpahor #slovenia

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

“Pahor je nastojao da sebe predstavi kao ujedinitelja svih Slovenaca, ali kritičari kažu da on jednostavno izbjegava da zauzme stav o važnim pitanjima”, navodi AP uz zaključak da su ključna pitanja s kojima se Slovenija suočava ekonomija, pogranični spor sa Hrvatskom i budućnost EU.

Reuters ističe da je Pahor obećao da će se, ako osvoji još jedan mandat, fokusirati na “povezivanje ljudi, saradnju, političku stabilnost i bezbjednost”.

Britanska agencija napominje da, iako je uloga predsjednika Slovenije pretežno ceremonijalna, predsjednik predvodi vojsku i imenuje više visokih zvaničnika, uključujući guvernera centralne banke, premda većinu njegovih odluka o imenovanju mora da potvrdi parlament.

Novi-stari predsjednik Pahor je na prošlim predsjedničkim izborima nastupio kao predsjednik Socijaldemokrata (SD), a na ovim – kao nezavisni kandidat jer njegova stranka odbila da ga kandiduje.