Internet u više od 70 odsto crnogorskih domova, ali porazno malo korisnika trguje online

Podijeli

Više od 70 odsto crnogorskih domaćinstava ima pristup internetu, što je 0,8 odsto više nego prošle godine, pokazalo je najnovije ICT istraživanje Monstata.

Porazan podatak je da je udio korisnika koji nikada nijesu naručivali i kupovali proizvode i usluge na internetu nezavidnih 74 odsto.

Prema tim rezultatima, od ukupnog broja anketiranih domaćinstava, 56,4 odsto internetu pristupa sa PC računara. Čak 64 odsto domaćinstava posjeduje laptopove, netbukove i tablete. Mobilni uređaji i platforme za pristup internetu bilježe rast od 13,7 na godišnjem nivovu.

Većina crnogorskih domaćinstava (73.2 odsto) koristi fiksnu broadband konekciju za pristup internetu, mobilni broadband koristi 46,1 odsto, dok je 8.9 odsto ostalo na sporoj internet konekciji.

U poređenju sa prethodnom godinom, broj domaćinstava koji koriste mobilni internet porastao je za 6,4 odsto, dok je udio onih koji nemaju nikakvu konekciju 28,1 odsto, što je pad od 1,8 odsto.

Među internet korisnicima, 82,1 odsto koristi glasovne i video pozive, 81.9 odsto pristupa društvenim mrežama dok 72,1 odsto njih čita ili preuzima novine i magazine.