Misuri podigao tužbu: Google manipuliše podacima korisnika i rezultatima pretrage?

Podijeli

Američka savezna država Misuri pokrenula je u ponedjeljak istragu protiv softverskog diva Googlea zbog sumnje da manipuliše podacima korisnika i rezultatima pretraživanja i da time narušava ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Državni tužilac savezne države Misuri Džoš Holi izdao je nalog Googleu da dostavi dokumente potrebne kako bi se utvrdilo je li kompanija prekršila zakone o zaštiti ravnoparavne konkurencije i o zaštiti potrošača.

“Postoje valjani razlozi za sumnju da Google u postupcima ne vodi računa o interesu građana države Misuri”, konstatovao je Holi.

Vlasti subpoenom nastoje utvrditi kako je Google koristio ogromne količine podataka koje prikuplja s mobilnih uređaja, upita za pretraživanje Interneta i kartičnih transakcija.

Američki regulatori su pokrenuli istragu protiv Googlea i 2013. godine da bi se Savezna komisija za trgovanje (FTC) potom nagodila s kompanijom. U sklopu te nagodbe, Google je pristao da izmijeni pojedine poslovne prakse kojima su prema FTC-u nastojali ograničiti konkurenciju na pojedinim tržištima.

Glasnogovornik američkog diva kazao je da još nijesu dobili zahtjev za dostavom dokumenata države Misuri, ističući da su uspostavili “snažne mehanizme zaštite privatnosti za naše korisnike”.

Google posluje “u dinamičnom okruženju obilježenom žestokom konkurencijom”, konstatovao je u poruci dostavljenoj elektronskom poštom Patrik Lenihen.

Istraga u Misuriju nadovezuje se na niz onih pokrenutih u Evropi. Tako mu je Evropska unija u junu odredila kaznu od 2,4 milijarde eura zbog kršenja zakona o ravnopravnom tržišnom nadmetanju.

Google se žalio na odluku kojom je Evropska komisija utvrdila da je u rezultatima pretraživanja nepropisno isticao vlastitu uslugu kupnje putem Interneta.