Montenegro Airlines – između stečaja i oporavka

Podijeli

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević je, govoreći o stanju u Montenegro Airlinesu MA kazao da su početkom godine razmatrali opcije da se ide u stečaj, što bi koštalo par desetina miliona eura štete ili da se pokuša sa oporavkom kompanije za koju je izvjesno da može da nastavi da bude snažan generator razvoja ukupne privrede.

 “Kompanija zapošljava preko 400 ljudi, ima prihod preko 60 miliona eura, a projekcije za narednu idu i do 70 miliona“, dodao je Vukićević na današnjoj konferenciji za medije prilikom predstavljanja Prijedloga zakona o budžetu za narednu godinu.

On je naveo da se trenutno razmatraju dvije opcije, pri čemu argumenti idu u prilog tome da je ekonomski isplativo krenuti u restrukturiranje kompanije.

“Druga opcija manje izvjesna, ali koja se ne isključuje, je da kompanija ide u insolventnost sa svim negativnim konsenkvencama koje to podrazumijeva. Puno isplativije je zadržati jedan od najznačajnijih sistema u državi, ali će to zahtijevati određena finansijska sredstva odnosno određeno restrukturiranje koje nijesmo kvalifikovali budžetom za narednu godinu“, precizirao je Vukićević.

On je, govoreći o kreditima za Crnogorsku plovidbu i još nekim preduzećima koji su pokriveni državnim garancijama, kazao da čim su izdate garancije država mora biti spremna da ih u svakom momentu isplati.

“Pretpostavljamo da kod Barske plovidbe neće biti problema, a kod Crnogorske plovidbe može doći do zahtjeva za ponovnom intervencijom države. Mnogo je bolje da preduprijedimo eventualni pad garancija, a u slučaju da ne bude potrebe ta sredstva se neće iskorisiti u narednoj godini“, objasnio je Vukićević.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što Češka energetska kompanija ČEZ traži novog partnera za Škoda Prahu, kazala da tu nije definisano da li se radi o prodaji Škoda Prahe ili mogućoj dokapitalizaciji.

 “U svakom slučaju bilo koja od tih aktivnosti podrazumijeva promjenu vlasničke strukture, što ni na koji način ne može da utiče na njihove ugovorne obaveze. Aktiviranjem put opcije A2A može doći do promjene vlasničke strukture u Elektroprivredi (EPCG), pa to ne smije niti može da utiče na ugovorne obaveze te kompanije“, precizirala je Sekulić.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li predloženim budžetom planiran otkup akcija A2A, kazala da je Predlogom budžeta definisano da će tokom naredne godine biti definisan model realizacije put opcije iz akcionarnog ugovora između države i A2A po pitanju EPCG.

“Nakon toga, Vlada će definisati i predložiti adekvatne mjere Skupštini na dalju proceduru. Mi smo tekstualnim dijelom budžeta ostavili prostora da onog trenutka kad budemo znali jasno opredjeljenje scenarija isplate put opcije da Vlada to može dalje predložiti Skupštini“, dodala je Sekulić.

Ona je navela da su Predlogom budžeta predviđena dva miliona bespovratne pomoći kada je riječ o preduzetništvu, što podrazumijeva primjenu urebde o podsticanju direktnih investicija u iznosu od 1,2 miliona eura, a ostalo za realizaciju postojećih i novih programa podrške unutar Ministarstva ekonomije.

Simović je, govoreći o procjeni rasta Međunarodnog monetarnog fonda MMF, podsjetio da je Svjetska banka SB u januaru iznosila 3,7 odsto, zatim smanjila na 3,2, a najnovija prognoza iznosi 4,2 odsto.

“MMF ovih dana pravi nove procjene i za očekivati je da to bude znatno više. Naša razmišljanja nas upućuju da ćemo ovu godinu završiti iznad četiri odsto rasta BDP-a“, zaključio je Simović.