Nezavisnost od poslodavca najčešći razlog započinjanja svog posla

Podijeli
Istraživanje koje je GfK proveo za kompaniju Amway u sklopu Global Entrepreneurship Reporta u 44 zemlje pokazalo je snažan rast poželjnog preduzetničkog potencijala u Hrvatskoj, a osnovni razlog za pokretanje vlastitog posla je nezavisnost od poslodavcu, objavila je tvrtka Amway.

Neke rezultate najnovijeg globalnog istraživanja o preduzetništvu (Amway Global Entrepreneurship Report, AGER) kompanija je objavila u povodu globalne nedjelje preduzetništva, koji se ove godine obilježava od 13. do 19. novembra.

Tema ovogodišnjeg istraživanja bila je “Preduzetništvo u promjenjivom radnom okruženju zemalja učesnica”, a sprovedeno je na uzorku od hiljadu ljudi u dobi iznad 15 godina.

“Zadnje istraživanje koje je preveo GfK za kompaniju Amway u sklopu Global Entrepreneurship Reporta, a koje se sprovodi već devet godina u 44 zemlje, pokazalo je snažan rast poželjnog preduzetničkog potencijala u Hrvatskoj, posebno među muškom populacijom, te uopšte u starosnim grupama od 18 do 35 godina i od 35 do 49 godina”, navodi se u saopštenju Amwaya, vodeće kompanije direktne prodaje u svijetu.

Nameće se zaključak, kako ističu, da je razlog tome što je ekonomska recesija proteklih godina uzrokovala iseljavanje hrvatske radne snage u EU i druge države širom svijeta (SAD, Kanada, Australija).

Oni koji su ostali iskusili su ekonomsku depresiju i nemogućnost pronalaska posla nakon završenog fakulteta, ističe se u saopštenju i napominje kako je hrvatska radna snaga imala najveću stopu nezaposlenosti među mladima te kako su oni sada nešto stariji i shvataju da se moraju pobrinuti za svoju sudbinu i pronaći alternativne načine za ostvarivanje dohotka.

“Štaviše, percepcija prosječnog hrvatskog radnika jeste da ga nadređeni i firma iskorištavaju, a sistem za njega ne može učiniti mnogo”, ističe se u saopštenju i dodaje da je zato neovisnost o poslodavcu primarni razlog za pokretanje vlastitog posla.

Kako se navodi, istraživanje je pokazalo da žene i muškarci podjednako pokazuju pozitivno stajalište prema preduzetništvu, ali za preduzetništvo će se odlučiti 42 odsto muškaraca i samo 28 odsto žena.

“Rezultati pokazuju da se pozitivno stajalište prema preduzetništvu povećalo za devet posto u odnosu prema istraživanju sprovedenom godinu prije, a preduzetnički potencijal pokazuje povećanje od deset odsto, što znači da 35 odsto ispitanika u Hrvatskoj može zamisliti pokretanje vlastitog posla. Zanimljivo je takođe da je pozitivan preduzetnički potencijal uočen u 85 odsto ispitanika sa završenim fakultetom”, navodi se u saopštenju.

Amway je vodeća kompanija direktne prodaje u svijetu, a 2015. godine ostvarila je prodaju od 9,5 milijardi dolara.