Port of Adria dobila 20 miliona eura kredita od EBRD

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je korporativni kredit u iznosu od 20 miliona eura za barsku kompaniju Port of Adria, operatera kontejnerskog terminala Bar luke.

“Cilj kredita je pomoći operatoru luke Ba u ispunjavanju svojih obaveza iz procesa privatizacije, posebno na one vezane za ulaganja i socijalni program”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Osim toga, finansiranje će olakšati ulaganja u lučku infrastrukturu od strane privatnog sektora u skladu s najboljim evropskim industrijskim normama u pogledu regulacije, operativne prakse i pružanja usluga pa će omogućiti kompaniji da posluje transparentno i komercijalno održivo, rekli su iz banke sa sjedištem u Londonu.

Ukupni trošak projekta procjenjuje se na do 30 miliona eura, za koji se očekuje da će sufinansirati Luka Bar i komercijalni sudužnik.

“Očekuje se da će tranzicioni učinak projekta proizaći iz konkurentnog kvaliteta kroz privatizaciju u zemlji s minimalnim učešćem privatnog sektora u infrastrukturi, postizanjem smanjenja troškova i profitabilnosti i dobrim kvalitetom upravljanja kroz uvođenje ISO certifikata u području kvaliteta, zaštite okoline i zdravlja na radu i bezbjednostnim aspektima”, navodi se u saopštenju.

Većinski vlasnik Port of Adrije je turski operator luka Global Ports Holding, koji je u novembru 2013. stekao 64 odsto udjela u otvorenom privatizacionom procesu.

Port of Adria je vlasnik 30-godišnjeg koncesijskog prava na rad kontejnera i generalnih teretnih terminala Luke Bar.