Upozorenje stručnjaka: Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrijednim

Evropski regulator za finansijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupovini novoizdatih digitalnih valuta, eksperimentalnom i neregulisanom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Evropska agencija za hartije od vrijednosti i tržišta (ESMA) objavila je u ponedjeljak da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulisane, netransparentne, da podliježu velikim oscilacijama i nijesu tehnološki testirane.

„ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja“, naglasili su u ESMA-i, upozoravajući na rizik „kompletnog gubitka vašeg ulaganja“.

„Mnoge valute odnosno tokeni… nemaju sami po sebi nikakvu vrijednost i samo omogućuju pristup odnosno korišćenje određene usluge/proizvoda“, kažu u agenciji, upozoravajući izdavaoce digitalnih valuta da bi mogli biti obuhvaćeni postojećim propisima.

ESMA se tako pridružila švajcarskim i američkim regulatorima u zahtjevu za strožom kontrolom kriptovaluta. Kina je zabranila ICO-e.

Kreiranjem i izdanjem digitalnih tokena preduzetnici katkad u roku od nekoliko sati prikupe desetine miliona dolara – uz vrlo ograničen regulatorni nadzor. Kupci tokena generalno ne dobijaju udio u projektu odnosno hartiji od vrijednosti.

ICO-i su podstakli snažan rast vrijednosti svih kriptovaluta, te je njihova ukupna tržišna kapitalizacija skočila s oko 17 milijardi dolara na početku godine na 180 milijardi dolara u prvoj polovini septembra, napominje Reuters, prenosi Hina.

novembar 14, 2017 at 11:51 am