Danci konsultanti Kinezima za mostove i tunele na autoputu Smokovac-Mateševo

Podijeli

Kineska kompanija CRBC, koja gradi prve kilometre autoputa u Crnoj Gori, izabrala je renomiranu dansku konsultantsku kompaniju Cowi za podršku u projektovanju i gradnji mostova i tunela na dionici Smokovac-Mateševo.

Posao je zahtjevan, s obzirom da 60 odsto cijele trase čine upravo tuneli, mostovi i vijadukti, uključujući 16 duplih tunelskih cijevi koji prolaze kroz težak teren i stijene.

Cowi će, kako je objašnjeno iz kompanije, kineskim izvođačima radova ponuditi napredne geološke prognoze uslova stijenske mase i pomoći će u instrumentima i nadzoru kao i oblikovanju potpore primarnog tunela.

Saradnja CRBC-a i Cowia je započeo na mostu Moračica, dužine 950 metara koji na stubovima nosi autoput preko kanjona rijeke Morace a izgradnja pet stubova mosta završena je prošlog mjeseca. Na najvišoj tački, most će biti 180 metara iznad tla.

Cowi-jev posao za ovu sekciju autoputa uključuje nezavisnu recenziju, modeliranje geometrije i kontrolu tokom izgradnje i izrade priručnika za kontrolu gradnje i nadzora nad gradilištem.

Dionica autoputa koja se gradi, a koja bi trebalo da bude završena do maja 2019, dio je jedinstvenog objekta od Bara do granice sa Srbijom i čini ključnu kariku za dalji razvoj crnogorske ekonomije a posebno za ključnu granu, turizam, kazali su iz Cowi-ja.

Savjetovanje će, kako su naveli, obezbijediti inžinjeri iz Cowi-jeve divizije Bridges International, koja se nalazi u Kopenhagenu i geotehničkog centra izvrsnosti iz Glazgova.

Cowi podsjeća da ugovori za sjeverni i južni krak autoputa Bar-Boljare još nijesu dodijeljeni.