Linija Bar – Bari opet prestaje sa radom

Podijeli

Ugovor koji je državna kompanija “Barska plovidba” potpisala sa hrvatskom “Jadrolinijom” ističe 1. decembra, i tada će jedina pomorska linija između Crne Gore i Evrope, Bar-Bari-Bari, ponovo biti obustavljena.

Nedavno su država i fondovi promijenili svoja četiri predstavnika u odboru direktora. Na čelu sadašnjeg odbora je kapetan Ljubo Kočović.

Kako kaže, Kočović ne bi ni došao u “Barsku plovidbu” da ne vjeruje u uspjeh. Prema njegovim riječima, preduzeće ima perspektivu, ali moraju se postići određeni preduslovi, prije svega jačanje tehničkog i komercijalnog sektora.

On naglašava da je jedan od prioriteta ovog odbora nabavka putničkog broda, jer Crna Gora zaslužuje da ima izlaz u Evropu pomorskim putem, preko Bara za Bari.

“Brod ‘Dubrovnik’ hrvatske Jarolinije će ploviti do kraja novembra i linija Bar-Bari-Bar će biti ponovo obustavljena. Ukoliko bude bilo mogućnosti da kupimo putnički brod ‘Barska plovidba’ bi obnovila ovu liniju, a ako ne kupimo brod, onda nam jedino preostaje da za narednu godinu ponovo pregovaramo sa inostranim brodarima. Na tržištu, naravno, ima polovnih putničkih brodova. Ovih dana planiram sa tehničkih direktorom da pregledam jedan putnički brod, koji je u dobrom stanju. Takođe, imamo u planu da pregledamo još pet, šest brodova koji bi po karakteristikama mogli zadovoljiti plovidbu na liniji Bar-Bari-Bar. Brodova ima, međutim, treba obezbijediti sredstva”, kazao je Kočović, naglašavajući da “Barska plovidba nema dovoljno para za kupovinu polovnog broda, piše Dan.

“Neophodno je razgovarati sa bankama, jer “Barskoj plovidbi od polovine 2018. slijede rate za teretne brodove. Postoji realna šansa da obezbijedimo novac dijelom kroz kredit, a preduzeće ima i nekretnine koje bi se mogle unovčiti, i naravno slijede razgovori sa Vladom”, kazao je Kočović, ističući da se ne isključuje i partnerski odnos za obnavljanje linije.

Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju vizija razvoja pomorskog preduzeća, Kočović, kao čovjek iz struke, navodi da je u planu nabavka i dva manja polovna teretna broda oko 3.000 tona, koji bi vozili terete po Jadranu. U planu je i eventualno uspostavljanja liniI je Virpazar-Skadar, što bi bila interesantna turistička ponuda.

On naglašava da velika sredstva idu za plate, da se radi nova sistematizaciju, a kada ista budu završena vidjeće kako će se odrediti prema višku zaposlenih.

“Jedna od prvih odluka novog odbora direktora je da nećemo za sada davati otpremnine, niti ćemo primati nove radnike”, naveo je Kočović.