Nove smjernice američkih kardiologa: Visoki krvni pritisak je od 130/80

Podijeli

Po novim smjernicama Američkog udruženja za srce (AHA) i Američkog kardiološkog koledža definicija hipertenzije se mijenja pa se povišenim krvnim pritiskom od sada smatra vrijednost od 130/80, u odnosu na ranijih 140/90 mm Hg.

To znači da će dijagnozu hipertenzije od sada imati triput više muškaraca mlađih od 45 godina te dvaput više žena mlađih od 45. U skladu s novim smjernicama, trenutno u Americi od visokog krvnog pritiska pati oko 46 odsto stanovnika ili više od 103 miliona ljudi.

Normalnim krvnim pritiskom i dalje se smatra sistolički pritisak od 120 milimetara živinog stuba (mm Hg) i 80 mm Hg dijastoličkog pritiska.

Smjernice su objavljene u časopisu “Hipertenzija” Američkog koledža za kardiologiju, a u ponedjeljak su predstavljene na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja kardiologa u Anaheimu.

Veliko istraživanje o hipertenziji koje je finansirala država među pacijentima s povišenim krvnim pritiskom u dobi od 50 i više godina 2015. godine je pokazalo da je smrtnost od srčanih oboljenja pala za 43 odsto, a srčani zastoj za 38 odsto u slučajevima kada je sistolički pritisak bio snižen na 120 mm Hg, u odnosu na grupu kod koje se zadržao pritisak od 140 mm Hg.

Riječ je o prvoj reviziji uputstva o hipertenziji još od 2003. godine, kada je, u skladu sa “starim” smjernicama previsok krvni pritisak imalo oko 32 odsto Amerikanaca.

Doktor Pol Welton, profesor epidemiologije na Univerzitetu “Džons Hopkins” iz Baltimora kaže da krvni pritisak koji iznosi 130/80 ne znači da pojedinac odmah treba početi uzimati lijekove za njegovo sniženje.

“Rekao bih da je to nešto poput žutog svjetla na semaforu koje upozorava na to da biste trebalo da izmijenite način života kako bi vam se pritisak snizio, ali bez lijekova”, kazao je on, podsjetivši da je riječ o smanjenju tjelesne težine, o fizičkoj aktivnosti, zdravijem načinu prehranu, izbjegavanju velike količine soli, alkohola i stresnog načina života.

S njim se slaže i dr. Bob Keri, koji smatra da su izmjene u načinu života temelj liječenja.

Novim smjernicama se eliminiše kategorija “predhipertenzija”, koja se odnosila na sistolički pritisak od 120 do 139 i dijastolički između 80 i 89.

Smjernice upućuju i na značaj redovnog provjeravanja i mjerenja krvnog pritiska kod oboljelih od hipertenzije.

Ne treba zaboraviti ni da je hipertenzija nakon pušenja drugi vodeći uzrok bolesti srca i moždanih udara.

Hina