Kapitalni budžet za narednu godinu 288 miliona, samo za autoput 210 miliona eura

Podijeli

Kapitalni budžet za narednu godinu predložen je na 287,67 miliona eura, od čega 210 miliona za auto-put. Za projekte koji se finansiraju preko Direkcije za saobraćaj predloženo je 35,2 i Direkcije javnih radova 42,5 miliona eura.

Za rekonstrukciju regionalnih i magistralnih puteva predviđena su 23 miliona eura. Predviđeni su radovi na dionicama Vilusi Vraćenovići, Berane Petnijca, Pljevlja Metaljka, Ulcinj Krute, Berane Kolašin, Bijelo Polje Ribarevine, Dinoša Cijevna Zatrijebačka, Rogami Spuž, Debeli Brijeg Herceg Novi, Vrulja -Miljakovići, Krstac Ivanova Korita, Cetinje Njeguši, Nikšić Vilusi, Barski most Bijelo Polje, Dobrakovo Bijelo Polje, Danilovgrad Podgorica, Rožaje Špiljani, Tivat Jaz, Kamenovo -Petrovac, Petrovac Bar.

Preko Direkcije javnih radova planirana je gradnja i rekonstrukcija kancelarija pravosudnih organa u Podgorici, tužilaštvo, eko-efikasna zgrada Ministarstva održivog razvoja i turizma, prilagođavanja javnih objekata za invalide, rekonstrukcija policijske stanice i filijale Uprave unutrašnjih poslova u Gusinju, Kremzi i Zoganjama, te kompleksa za SAJ i PJP na Zlatici.

Za unapređenja turističke ponude u ski-centrima Kolašin 1600, Cmiljača, Zarski, Hajla, Mojkovac i Durmitor planirano je 14 miliona, a u to ulazi i valorizacija Đalovića pećine, izgradnja kuće voća u Andrijevici i kuće maslina u Baru, rekonstrukcija Kanli kule, adaptacija nikšićkog Doma revolucije i izložbenog objekta na Cetinju. Za projekte koji se sufinansiraju iz IPA fondova predviđeno je 5,5 miliona, što će biti utrošeno na izgradnju vodovodnog i kanalizacionog sistema u Beranama, sanaciju deponija Vrtijeljka i Cafe, rekonstrukciju pruge Virpazar Sutomore, nabavku nove električne vuče podstanice Trebešica i rehabilitaciju dijela pruge sa tunelima Kos Trebešica.

Planirano 27 miliona eura garancija

Vlada je predloženim budžetom planirala da izda garancije vrijedne 27 miliona eura, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala državi. Garancija se izdaje CGES-u za kredit KfW-a od 20 miliona eura za izgradnju elektroenergetske infrastrukture na Luštici i sedam miliona zajma za Željezničku infrastrukturu od EIB-a. Budžetom je predviđeno i 85,4 miliona eura za izmirenje kamata.

Cdm