Slika Leonarda da Vinčija prodata za rekordnih 450,3 miliona eura

"Salvator Mundi" od da Vinčija (Reuters)

Slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vinčija „Spasilac svijeta“ (Salvator Mundi) prodata je u srijedu u Njujorku na aukciji u kući Christie’s za rekordnih 450,3 miliona dolara.

Da Vinčijeva slika Isusa Hrista koji u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova, iz 1506.-13. na aukciji njujorškog Christie’sa nudila se za 100 miliona dolara, a postigla je 4,5 puta višu cijenu.

Njeza prodaja srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord koji su držale Pikasove „Žene iz Alžira“ (Les Femmes D’Alger), prodate za 179,4 miliona dolara u maju 2015, javlja Poslovni.

„Salvator Mundi“, nakon 20-minutnog nadmetanja ponuđača odlazi u posjed kupca čiji identitet nije poznat.

Sa aukcije (Reuters)

Riječ je o slici koja pokazuje iznimno majstorsko umijeće, no dugo se smatrala kopijom sve dok stručnjaci nedavno nijesu potvrdili njenu autentičnost.

Do danas se sačuvalo manje od 20 platna Leonarda da Vinčija, renesansnog slikara, čiji je opus bio cijenjen još za njegovog života, navodi Christie’s. “Za aukcijske stručnjake, ovo je Sveti gral“, rekao je na medijskom predstavljanju slike Loik Guzer iz te aukcijske kuće.

Slika je prije aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Francisku i Londonu, odakle je odnesena u Njujork gdje ju je javnost mogla vidjeti prije aukcije.

Slika, skromne veličine 65 x 45 cm, restaurirana je nakon istorijske izložbe o Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011. – 12.

novembar 16, 2017 at 10:39 am