Vlada ostavila “u šteku” zaduženje od 100 miliona

Podijeli

Iako su se prethodnih dana članovi Vlade hvalili kako će se iduće godine zadužiti 296 miliona, odnosno 158 milionamanje nego ove godine, predlogom Zakona o budžetu, koji je juče dostavljen Skupštini, predviđeno je da se Vlada može zadužiti do iznosa od 400 miliona eura, piše Dan.

To je 104 miliona više nego što su naveli iz Vlade u utorak prilikom predstavljanja budžeta za 2018. godinu.

U članu 11 predloga Zakona o budžetu piše da se Vlada za potrebe obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta može zadužiti za iznos do 296 miliona eura, od čega 106 miliona za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, a za potrebe autoputa do 190 miliona, dok je u narednom pasusu istog člana navedeno da bez obzira na ograničenje predviđeno stavom jedan tog člana, Vlada se u 2018. godini može zadužiti i radi otkupa i refinansiranja državnog duga, maksimalno do iznosa od 400 miliona eura.

To može biti obezbijeđeno kroz aranžman sa Svjetskom bankom, sa međunarodnim finansijskim institucijama, kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, zaključenjem kreditnih aranžmana ili izdavanjem državnih zapisa piše u članu 11 predloga zakona.

Vlada će, kako piše u predlogu, u 2018. godini potpisati kreditne aranžmane ili će oni postati efektivni, u iznosu od 158,8 miliona. Od Banke za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju zatvora u Bijelom Polju pozajmiće 15 miliona, sa Evropskom investicionom bankom će potpisati kredit od 40 miliona za rekonstrukciju magistralnih puteva, za nabavku tri helikoptera će se zadužiti 30 miliona, za projekat “Energetska efikasnost šest miliona, za projekat jačanja institucija i poljoprivrede 30 miliona, za projekat “Unapređenje poreske administracije 14 miliona, za projekat “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na primorju 8,8 miliona, za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, kupovinu medicinske opreme, pet miliona. Kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za projekat rekonstrukcije magistralnih puteva do 10 miliona postaće efektivan u narednoj godini.

Vlada će, kako piše, u narednoj godini izdati garancije u ukupnom iznosu od 27 miliona eura uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala državi. Garancije će izdati za kreditni aranžman između CGES-a i Njemačke banke za razvoj za projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica u iznosu od 20 miliona i za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture i EIB-a za rekonstrukciju i unapređenje željezničke infrastrukture.

Budžet će u narednoj godini iznositi 2,001 milijardu eura, od čega će izvorni prihodi iznositi 1,7 milijardi, dok će izdaci biti 1,82 milijarde. Budžetu će, kao što je već navedeno, nedostajati 296 miliona, dok će deficit iznositi 116,2 miliona.

Od PDV-a 92 miliona više

Kada su u pitanju primici, od poreza se planira 1,086 milijardi eura. Od toga se na PDV odnosi 617,3 miliona, što je 92 miliona više nego lani. PDV će od januara biti uvećan dva odsto na 21 procenat. Od akciza je planiran prihod od 246,D miliona, što je za 36 miliona više nego u 2017. godini. Akcize su uvećane polovinom ove godine. Vlada planira da prihoduje od doprinosa 511,5 miliona, ili skoro 20 miliona više.

Kada su u pitanju izdaci, na bruto zarade će se potrošiti 439 miliona, skoro isto kao ove godine, na materijal 36,5 miliona, skoro sedam više nego ove, na rashode za usluge 75,6 miliona, kamate 85,5 miliona, što je deset miliona manje nego u 2017. godine. Za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja predviđeno je 425,7 miliona, što je skoro 15 miliona više nego u ovoj godini.