Apple Irskoj za poreze duguje 13 milijardi eura, ali još ne dolazi na naplatu

Podijeli

Poreski dug Applea, koji s kaznama iznosi čak 13 milijardi eura, Irska, kako sada stvari stoje, neće naplatiti u planiranom roku.

Tako se ta priča razvukla na više od jedne godine, a cijeli je slučaj još je na sudu, budući da su se američka kompanija i Irska žalili na odluku regulatora.

Irski zavod za dugovanja još traži upravnike i menadžere koji bi brinuli o posebnom fondu na koji će Appleove milijarde biti položene do okončanja sudskog procesa. Raniji su planovi bili da se te osobe zaposle do sredine novembra, ali je sada očito kako Irci neće u tome uspjeti. Zbog odugovlačenja s naplatom već im je ranije zaprijetila Evropska komisija pa bi i ta članica mogla završiti pred sudom.

Zaključno s ovom sedmicom nije angažovana nijedna osoba koja je trebalo da bude raspoređena za upravljanje računom na kojem će se nalaziti sredstva. Iz agencije za dugovanja naglasili su kako su ranije izjave iz avgusta i septembra, a koje su govorile o formiranju upravljačkog tima za račun do polovine novembra, bile tek okvirna vodilja u sprovođenju postupka te nijesu obvezujuće.

Evropska komisija je nezadovoljna, budući da je prvi rok za prikupljanje tih 13 milijardi istekao još 3. januara ove godine.