Da li će WizzAir detronizovati Ryanair sa evropskog vrha

Podijeli

Vijest da će mađarska niskotarifna kompanija WizzAir dobiti glavninu aviona iz najveće narudžbine koju je Airbus ikada dobio naznačio je velike ambicije ove kompanije osnovane 2003. godine.

Američka kompanija Indigo Partners u vlasništvu investitora Bila Frankea u srijedu je objavila da je od evropskog proizvođača aviona naručila čak 430 primjeraka modela A320neo za četiri prevoznika u kojima Indigo ima udjele.

Uz bok easyJetu

Najveći dio te narudžbine – 146 aviona vrijednih 17,2 milijardi dolara – odlazi u Mađarsku. Kada 2026. i posljednji avion iz te narudžbine bude isporučen, WizzAirova flota narašće sa sadašnjih 87 na 250 aviona. Time će stati uz bok britanskom easyJetu. Kako je kazao Ovejn Džons, WizzAirov glavni korporativni direktor, ambicija je kompanije postati neosporni niskotarifni lider u Evropi što bi značilo da žele detronizovati irski Ryanair.

Glavni izvršni direktor i jedan od šest osnivača kompanije, Džozef Varadi, istakao je za Financial Times kako Indigova narudžba označava preokret za WizzAir, omogućujući mu širenje na evropskom tržištu, ali i šire. Prema podacima iz izvještaja za fiskalnu 2017. godinu, kompanija trenutno povezuje 141 destinaciju u 42 države.

“Tehnološki napredni avioni omogućiće nam nastavak snižavanja operativnih troškova”, pojasnio je Varadi, nekadašnji prvi čovjek mađarskog nacionalnog prevoznika Maleva. A u kontroli troškova WizzAir je majstor što dokazuje i činjenica da uspijeva odlično poslovati na izrazito konkurentnom evropskom vazduhoplovnom tržištu s kojeg su samo ove godine “pali” Alitalia, Air Berlin i Monarch Airlines. Prema mišljenju analitičara, nekoliko je razloga za to.  

Vlasništvo nad avionima

Kako pojašnjava Mark Simpson iz Goodbody Stockbrokersa, Ryanair u stavci operativnih troškova uživa koristi od vlasništva nad avionima umjesto najma.

“Ova narudžba omogućava WizzAiru dalji korak prema povećanju vlasništva nad flotom i to će pomoći u smanjivanju troškova po avionu”, smatra Simpson. Druga prednost kompanije je poslovanje u Mađarskoj, gdje su niži troškovi radne snage nego na Zapadu.

Spomenimo i da je kompanija zbog povoljnijeg poreskog tretmana registrovana u Švajcarskoj. WizzAir je za fiskalnu 2017. objavio neto dobit od 225,3 miliona eura, 0,6 odsto više na godišnjem nivou uz rast broja putnika za 19 odsto.

Prema ocjeni Varadija, evropsko tržište vazdušnog prevoza nastaviće sa konsolidacijom.

“U SAD-u četiri prevoznika pružaju 80 odsto kapaciteta – Evropa je mnogo fragmentisanija”, smatra prvi čovjek Wizz Aira.

“Kada se tržište počne stezati, to će promijeniti status quo pa ćemo vidjeti da će neke avionske kompanije otići iz ovog biznisa”, prognozira Varadi.

Poslovni dnevnik