Vlada prodaje Titovu jahtu, početna cijena 80.000 eura

Podijeli

Vlada Crne Gore prodaće nekadašnju Titovu jahtu “Jadranka”, po početnoj cijeni od 80.000 eura.

“Nekadašnja Titova jahta ‘Jadranka’, izgrađena u brodogradilištu u Kraljevici 1977, oglašena suvišnom za potrebe državnih organa Crne Gore. Biće ponuđena na prodaju putem javnog oglašavanja, po početnoj ciijeni, na osnovu procjene vještaka, od 80.000 eura”, objavljeno je Tviter nalogu Vlade.

Osnovni elementi uzdužne i poprečne čvrstoće broda su izgrađeni od laminata drveta, oplata i paluba od mahagonija a nadgrađe od vodootporne šperploče. Dužina broda je 34,1 metar, širina 8,2 metra a standardni deplasman je 120 tona. U cilju nezavisnog i nepristrasnog sagledavanja trenutnog stanja jahte „Jadranka“ kao i mogućnosti i ekonomske opravdanosti njenog remonta, Ministarstvo odbrane je angažovalo Marka Nikčevića, sudskog vještaka pomorsko privredne struke. Angažovani vještak procijenio je vrijednost jahte na 80.000,00 eura.

Vještak je u svom nalazu iz avgusta 2017. godine (Predmet vještačenja u prilogu), konstatovao sledeće zaključke: ‐ brod nije u plovnom stanju i nije sposoban za plovidbu, ‐ životni vijek broda je istekao, odnosno njegova amortizacija je 100 %, ‐ stanje konstruktivnih elemenata je loše, a propulzioni strojevi su van pogona 5 godina, ‐ ulaganja u brod radi izvođenja neophodnih radova i dovođenja broda u stanje sposobnosti plovidbe premašuju tržišnu vrijednost broda, nije rentabilno i ekonomski isplativo da se vrše bilo kakva ulaganja u brod imajući u vidu njegov životni vijek, tržišnu vrijednost sličnih brodova, namjenu i dr., ‐ imajući u vidu da su propuštanja na nadgrađu velika, realno postoji opasnost od izbijanja požara na brodu s obzirom da se atmosferske padavine slivaju na električne instalacije i uređaje, predmetno plovilo je potrebno hitno remontovati ili izložiti prodaji kako se ne bi nastavilo njegovo dalje propadanje na suvom, ‐ po mogućnosti brod izložiti prodaji u vodi radi smanjenja troškova dizanja, piše portal Analitika.

Za održavanje i opremanje broda od 2006. godine utrošeno je oko 300.000,00 eura. Međutim, zbog starosti broda i neredovnog održavanja u periodu od 1992. godine do 2006. godine brod je doveden u veoma loše stanje, tako da i ova uložena sredstva nisu značajno popravila njegovo tehničko stanje. Analizom stanja elemenata uzdužne i poprečne gradnje broda i stanja tehničke ispravnosti uređaja na brodu, vještak je procijenio da bi neophodni remontni radovi za obezbjeđenje funkcionalane ispravnost broda i zahtjevanih standarda sigurnosti plovidbe iznosili 662.226,50 eura.

Ministarstvo odbrane je tokom aprila mjeseca 2016. godine, dostavilo Ministarstvu finansija informaciju o potrebama obezbjeđenja sredstava za remont jahte. Ministarstvo finansija je svojim aktom broj 03‐6858/1 od 27. 04. 2016. godine obavjestilo Ministarstvo odbrane da nema mogućnosti da se iz sredstava Tekuće budžetske rezerve za 2016. godinu obezbijede sredstva za remont jahte „Jadranka“. Sredstva za remont jahte nisu planirana ni za 2017. godinu.