Politička kriza u Berlinu: Merkel najavljuje “teške sedmice”

Podijeli

Njemačka kancelarka izrazila je u ponedjeljak žaljenje što su propali koalicioni razgovori o stvaranju tzv. jamajačke koalicije, što bi Njemačkoj moglo donijeti nove izbore.

Poslovno orijentisane Slobodne demokrate (FDP) neočekivano su napustili pregovore s Merkelovom konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nijesu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite životne sredine.

Čelnik liberalnog FDP-a Kristijan Lindner kazao je da tri stranke imaju različite vizije modernizacije Njemačke. “Bolje je ne vladati nego vladati pogrešno. Zbogom!”, rekao je Lindner.

Tri stranke nevoljno su ušle u pregovore o tročlanoj koaliciji koja još nije viđena na državnom nivou u Njemačkoj, no koja je postala potrebna zbog rezultata izbora u septembru na kojima su glasači djelimično okrenuli leđa velikim strankama ljevice i desnice i izglasali veoma fragmentisan parlament.

Merkel je rano u ponedjeljak rekla da žali zbog odluke liberala. “Mislim da smo bili na dobrom putu. Žalim, uz puno poštovanje prema FDP-u, što nijesmo postigli dogovor”, kazala je Merkel novinarima.

Merkel će se kasnije u ponedjeljak sastati s predsjednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom i izvijestiti ga o situaciji, a potom i razgovarati s čelništvom CDU-a kako bi stranka razradila sljedeće korake.

Rekla je da će učiniti sve što je u njenoj moći da što bolje upravlja zemljom u predstojećim “teškim sedmicama”.

Neuspjeh u koalicionim pregovorima mogao bi pokrenuti najtežu političku krizu u Njemačkoj u nekoliko decenija jer su socijaldemokrate (SPD) već najavile kako nakon gubitka na izborima planiraju ostati u opoziciji.

Postizanje trostranog dogovora jedina je realistična šansa da Merkel osigura četvrti mandat na čelu države. No FDP koji se tek vratio u parlament nakon četiri godine izbivanja i Zeleni koji nijesu vladali 12 godina ne žele kompromisima otuđiti svoje glasačko tijelo i pokvariti svoj izborni uspjeh.

Ulozi su veliki i za bavarsku Hrišćansko-socijalnu uniju, saveznike Angele Merkel iz konzervativne koalicije. CSU strahuje da će neuspjeh u osiguravanju ograničenja imigracije podstaći rast krajnje desnice na regionalnim izborima iduće godine i time možda čak i zbaciti CSU nakon 60 godina vladanja u toj pokrajini.

Neuspjeh u koalicionim dogovorima mogao bi dovesti do novih parlamentarnih izbora, a to ne odgovara nijednoj od tri stranke jer strahuju da bi to moglo dovesti do još boljeg rezultata krajnje desne Alternative za Njemačku.