Stabilizacija kursa eura: Investitori brzo zanemarili vijesti iz Njemačke

Podijeli

Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima stabilizovao nakon talasa prodaja, koje su ulagači preduzeli zbog vijesti o prekidu pregovora u Njemačkoj o sastavljanju tročlane koalicione vlade.

Euro je u trgovanju na azijskim tržištima nakratko oslabio 0,5 odsto prema dolaru, na 1,1722 dolara. Jutros se, međutim, na londonskom tržištu njime trgovalo po 1,1802 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 odsto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak i ispod najvišeg nivoa u mjesec dana, od 1,1862 dolara, koliko je nakratko dosegnuo sredinom prošle sedmice.

Evropska valuta oslabila je i 0,8 odsto prema japanskoj u azijskom trgovanju, na 131,16 jena, najniže nivoe od sredine septembra. U kasnijem trgovanju euro se stabilizovao na 132,33 jena, što znači da je ojačao skoro jedan odsto prema jenu.

Dolar je takođe oslabio prema jenu, za kojim potražnja obično raste kad nastupe neizvjesna vremena i nakratko skliznuo na najniže nivoe u mjesec dana. No, kasnije se stabilizovao na 112,05 jena, što znači da je plusu blagih 0,1 odsto u poređenju sa zatvaranjem u petak.

Ulagači su se relativno brzo oglušili na vijest o prekidu pregovora u Njemačkoj o sastavljanju vladajuće koalicije. Takav razvoj situacije doveo je Njemačku u političku krizu koja među ulagačima izaziva zabrinutost da bi moglo doći do novih izbora ne uspije li kancelarka Angela Merkel sastaviti manjinsku vladu.

“Moguće je da su učesnici tržišta rekli da su, uopšteno gledano, manjinska vlada ili daljnji koalicioni pregovori u redu sve dok ekonomija raste”, napisao je u bilješci klijentima makroekonomista Societe Generalea Kit Jukes.

Mnogi analitičari očekuju relativno mirnu sedmicu na globalnim tržištima s obzirom na obilježavanje Dana zahvalnosti u SAD ove sedmice.

Valutni analitičari u banci ING u kratkoj bilješci klijentima poručuju da, s obzirom na praznike povodom Dana zahvalnosti u SAD i malo ekonomskih vijesti na kalendaru za grupu deset najvećih ekonomija svijeta G10, globalna tržišta mogu takođe uzeti predah i prepustiti se relativno mirnoj sedmici.

Hina