EU kaznio dobavljače bezbjednosne opreme u automobilima zbog dogovaranja cijena

Podijeli

Evropska komisija kaznila je u srijedu pet proizvođača bezbjednosne auto-opreme s ukupno 34 miliona eura zbog dogovaranja cijena sigurnosnih pojaseva, vazdušnih jastuka i upravljača kojima snabdijevaju japanske proizvođače automobila.

Dobavljači Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei i Marutaka kažnjeni su zbog kršenja antikartelskih propisa u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju EK, javlja Hina.

Evropski regulatori dodaju da su kompanije učestvovale u jednom ili više od ukupno četiri kartela za isporuke automobilskih bezbjednosnih pojaseva, vazdušnih jastuka i upravljača japanskim proizvođačima automobila Toyoti, Suzukiju i Hondi u Evropskom ekonomskom području.

Pet proizvođača koordiniralo je cijene odnosno nastup na tržištima i razmjenjivalo povjerljive informacije u periodu od 2004. do 2010. godine, navodi se u saopštenju Komisije.

“Svih pet dobavljača priznalo je učestvovanje u kartelima i pristalo na nagodbu. Takata nije kažnjen za tri kartela jer je o njihovu postojanju izvijestio EK a Tokai Rika nije kažnjen za sudjelovanje u jednom od kartela o kojem je takođe izvijestio Komisiju”, stoji u saopštenju.

Takata je pritom kažnjen s 12,7 miliona eura, Toyoda Gosei s 11,3 miliona, Autoliv s 8,1 miliona, Tokai Rika s 1,8 miliona a Marutaka sa 156 hiljada eura.

“Bezbjednosni pojasevi i vazdušni jastuci svakodnevno čuvaju živote i ključni su u svim automobilima u EU. Pet dobavljača kažnjenih danas tajno se udružilo radi maksimiziranja dobiti od prodaje tih komponenti. Moguće su radi toga porasli troškovi tih auto dijelova mnogim proizvođačima koji prodaju automobile u Evropi, potencijalno nanoseći štetu kupcima”, kazala je komesarka EK za tržišnu konkurenciju, Margret Vestager.

“Ne prihvatamo kartele koji pogađaju evropske potrošače, čak i kada je kartel organizovan van Evrope”, naglasila je Vestager.

U saopštenju Komisija ujedno podsjeća da je jedan od svakih 11 automobila prodatih u Evropi proizvela neka japanska kompanija.