Wall Street: Novi rekordi, tehnološki sektor ojačao

Podijeli

Na Wall Streetu su u utorak svi indeksi rasli najviše zahvaljujući snažnom rastu cijena akcija u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,69 posto, na 23.590 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 2.599 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 6.862 boda.

Novi rekordni nivoi tih indeksa najviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena akcija u tehnološkom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je juče 1,2 posto, pa je svoj dobitak od početka godine povećao na 38,6 posto.

Po tome je taj sektor znatno ispred svih ostalih, dok je S&P 500 indeks od početka godine porastao 16 posto.

“U sezoni smo kada ulagači radije jačaju svoje pozicije nego prodaju akcije, pa je trend na tržištu uzlazni. A kako tehnološki sektor uliva ulagačima povjerenje, novac usmjeravaju u njega”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u kompaniji BB&T Wealth Management, prenose agencije.

Nakon prošlonedjeljnog blagog pada, Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su na početku ove nedjelje dva dana zaredom i nadoknadili sve prethodne gubitke.

Trgovanje protiče mirno jer nema značajnijih ekonomskih vijesti, dok je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju.

Analitičari kažu da u cijeloj ovoj nedjelji očekuju mirno trgovanje jer se u četvrtak obilježava Dan zahvalnosti.

Na suzdržanost ulagača ukazuje natprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika su juče zamijenile 6,2 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

I na evropskim berzama cijrene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.411 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 13.167 bodova, a pariski CAC 0,48 posto, na 5.366 bodova.