Za pet godina većinu plaćanja obavljaćemo mobilnim telefonom i karticama

Podijeli

Moderni načini plaćanja, pa čak i uklanjanje gotovine, sveprisutna je tema danas.

U prošloj deceniji, bezgotovinsko plaćanje u Evropi je na godišnjem nivou poraslo šest posto. Procjenjuje se da će do 2022. godine biti više bezgotovinskih transakcija u Evropi od onih koji koriste gotovinu, što je već zaživjelo u dijelovima Sjeverne Europe.

Nedavno su intervjuirali više od 50 stručnjaka za plaćanje poput banaka, kupaca, pružaoca usluga platnog prometa i trgovaca postavljajući pitanja o njihovim očekivanjima. Oni procjenjuju da će se rast bezgotovinskog plaćanja kretati od dva do deset odsto godišnje.

Dvije trećine ispitanika predviđa sve veći udio plaćanja karticama, što je u suprotnosti s nekim predviđanjima analitičara o tome da se kartice zamjenjuju mobilnim i računskim plaćanjima. Tako će plaćanje karticama ubrzo nadmašiti aktualnu brojku od 100 plaćanja karticama po glavi stanovnika godišnje. Nekoliko ebropskih zemalja već je dostiglo taj nivo, uključujući Francusku, Holandiju, Švedsku i Veliku Britaniju, piše Poslovni.

Beskontaktno plaćanje je hit u Hrvatskoj

Beskontaktno plaćanje je u potpunosti zaživjelo u Hrvatskoj. Za njega je čulo čak 99 odsto ispitanika u anketi, što je do sada najbolje zabilježen rezultat. Spoznaju o beskontaktnom plaćanju prati i sve veći trend njegovog korištenja. Prije samo tri godine beskontaktno je plaćalo tek 10 posto korisnika kartica, dok je danas taj broj narastao na gotovo sedam puta više (68%).

Internetska kupnja s godinama je postala pravilo među korisnicima kartica i njih čak 84% je dosad nešto kupovalo online – uglavnom odjeću i obuću. Među hrvatskim korisnicima raste i praksa pohranjivanja informacija o kartici u sučeljima stranih internetskih trgovina – to je učinilo 34% ispitanika koji barem povremeno kupuju online. Istovremeno, istraživanje je pokazalo kako 39% online kupaca preferira svoj šoping ‘obaviti u inozemstvu’, dok njih 13% češće kupuje u domaćim e-trgovinama.

Račune takođe sve manje plaćaju gotovinom. Za to se još uvijek odlučuje 21% ispitanika, ponajviše iz Dalmacije i sjevera Hrvatske. Većina ispitanika (57%) je pak izjavila da režije plaća preko internetskog bankarstva, a njih 32% se odlučuje za mobilno bankarstvo. Iako u padu, tradicionalni SMS je i dalje najzastupljeniji (74%) oblik mobilnog plaćanja, dok je korištenje mobilnog bankarstva (47%) poraslo u odnosu na prošlu godinu.