Deset savjeta koji će razdrmati Vašu karijeru

Podijeli

Američki magazin Forbes objavio je neke od najboljih savjeta za preduzetnike, koji u suštini mogu da se primijene uvijek i svuda. Uvijek stremite ka višem, budite ambiciozni, i imajte na umu da ste (uglavnom) vi odgovorni za svoju karijeru.

1.Vi bi trebalo da ste najodgovorniji za svoju karijeru.

Ako se budete postavili da ste, u najvećoj mjeri, vi osoba koja upravlja svojom karijerom, onda ćete na stvari gledati drugačije, i nećete svoj poslovni put prepuštati drugima da ga kroje.

2. Nemojte da se plašite da zatražite novac.

Bilo da pregovarate oko plate, povišice, ili drugih stvari vezanih za vaša finansijska sredstva, nemojte da budete uplašeni. Kao što poslodavac zahtijeva od Vas određenu količinu i vrstu posla, tako i Vi imate pravo da tražite koliko mislite da zaslužujete. Naravno, zahtjevi treba da budu potkrepljeni činjenicama.

3. Budite tvrdoglavi kada je u pitanju vizija i fleksibilni kada je u pitanju put ka ispunjenju vizije.

Nemojte odustajati od svojih snova i vizija, ali budite otvoreni i spremni na kompromise kada treba da ih ispunite.

4. Budite jaki, ambiciozni i znajte tačno šta želite.

Savjet za sva vremena. “Oprema” za bilo koji posao u bilo kojoj zemlji, bilo kada.

5. Svoje online prisustvo tretirajte podjednako pažljivo i promišljeno kao i svoju offline personu.

Neko ko Vas ne poznaje, na primjer vaš budući (potencijalni) poslodavac, o Vama može da prosuđuje samo na osnovu onoga što ste pisali ili objavljivali na društvenim mrežama. Zato, pažljivo…

6. Ne budite prema sebi preoštri ako nijeste postigli ono što ste zacrtali. Uspjećete drugi put.

7. “Svakog dana kada idem na posao, predstavljam svoju porodicu, i uvijek ih imam na umu kada nešto radim – to mi daje samouvjerenost za uspeh.”

Jesenija Almonte (Yesenia Almonte), nekadašnja urednica magazina i sadašnja izvršna direktorka u “Avonu”, podijelila je u jednom intervjuu savjet za uspjeh. Složićete se da ovakav stav daje samopouzdanje jer šta god da radite, šta god da odlučujete, kao da pored sebe imate sve voljene ljude koji vas podržavaju.

8. Nijedan bloger, jutjuber ili digitalni influenser ne postoji u vakuumu.

Što bi značilo (posebno za one koji se bave digitalnim marketingom), da je zajednica ključ za gradnju i jačanje vašeg brenda.

9. Ne čekajte pozivnicu…

… uvijek preuzimajte inicijativu. Nemojte biti napadni, ali ako imate pasivan pristup (recimo kod traženja posla), to vas nikuda neće odvesti.

10. Dajte sebi vremena da razmislite i poslušate svoj unutrašnji “radar”. To će vas osvježiti i inspirisati.