Gradnja stanova i autoputa podstakla investicije

Podijeli

Projektuje se da će crnogorska ekonomija, vođena domaćom potražnjom, rasti za 4,2 procenta u 2017. sa 2.9 procenata u 2016. godini, navodi se u redovnom jesenjem ekonomskom izvještaju Svjetske banke “Povećanje zaposlenosti”. 

“Rast je u prvoj polovini 2017. dostigao 4,2 procenta. Potrošnja domaćinstava, podržana rastom socijalnih naknada i plata, je dala doprinos od 5,1 procentni poen (pp) BDP-a. Investicije su takođe rasle doprinoseći sa daljih 1,4 pp, obzirom da su stambena izgradnja i radovi na autoputu Bar- Boljare doveli do povećanja investicija od 23 procenta. Vladina potrošnja dala je doprinos rastu od 0,6 pp, vođena rastom plata u privatnom sektoru. Međutim, promjene u zalihama oduzele su 1,8 pp od rasta BDP-a, a neto izvoz je oduzeo 1,2 pp zbog povećanja uvoza opreme i materijala vezanih za investicije u projekte autoputa i vjetroelektrana”, precizirano je u izvještaju.

Konstatuje se da je povoljna turistička sezona u međuvremenu povećala raspoloživi prihod, podstičući rast stambene izgradnje i maloprodaje.

“Broj noćenja turista je do avgusta 2017.  povećan za devet procenata, dok je maloprodaja porasla za pet procenata u prvoj polovini godine. Ali industrijska proizvodnja se nastavila smanjivati- rast u sektoru rudarstva nije bio dovoljan da nadoknadi oštar pad u energetici i preradi”, ističe se u izvještaju Svjetske banke.

Stopa zaposlenosti 45,5 procenata: Kako se dodaje, iako je rast doveo do otvaranja novih radnih mjesta, destimulacije za učestvovanje radne snage su uticale na tržište rada.   

“Stopa učestvovanja stagnira od 2016., dijelom zbog uvođenja doživotne naknade za majke troje i više djece, zbog čega je veliki broj žena prestao da radi. Međutim, kako se učinak turizma popravio i trend preobratio, a rast zaposlenosti do avgusta 2017. dostigao 3,6 procenata sa 1,3 procenta u 2016., anketna stopa nezaposlenosti je do jula 2017. smanjena za jedan procentni poen na 16,7 procenata na kvartalnoj osnovi, a stopa zaposlenosti je nešto porasla, na 45,5 procenata”, piše u izvještaju.

Veliki programi zapošljavanja su, naglašavaju, pomogli smanjenju stope nezaposlenosti mladih, koja ostaje visoka sa 33,5 procenata, dok je dugoročna nezaposlenost, na bazi četiri kvartala, porasla na 77 procenata.

“Ti će se trendovi vjerovatno popraviti obzirom da je Ustavni sud u junu 2017. ukinuo naknade za majke, proglašavajući ih neustavnim”, stoji u izvještaju Svjetske banke.