Mađarski predsjednik vidi region kao najkonkurentnije investiciono područje u Evropi

Podijeli

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je u ponedjeljak u Budimpešti da su zemlje srednje i istočne Evrope (CEEC) postale najkonkurentnije investiciono područje na kontinentu, otvarajući šesti samit tih zemalja i Kine na kojem je Kina obećala nova ulaganja a dio od 16 zemalja učesnica sprema se potpisati dvadesetak pojedinačnih sporazuma s tom svjetskom silom.

Šesti samit 16 zemalja CEEC-a i Kine, takozvani format 16%2B1 čija je ideja rođena 2011, održava se ove godine u glavnom gradu Mađarske, javlja Hina.

Kina ovaj dio Evrope vidi kao integralni dio svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put”, neke vrste savremenog drevnog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata infrastrukturnog i saobraćajnog povezivanja u svijetu uopšte.

U svom obraćanju na početku skupa na kojem učestvuje i velika kineska delegacija predvođena premijerom Li Keqiangom, Orban je naglasio da 16 zemalja koje učestvuju na skupu predstavaljuju “motor” koji stoji iza evropskog ekonomskog rasta a da im za ostvarivanje punog potencijala trebaju “moćni saveznici”.

Li je na skupu najavio da Kina ima namjeru uložiti oko dvije milijarde eura u razvoj i investicione projekte u centralnoj i istočnoj Evropi koju posljednjih godina vidi kao veoma zanimljivu regiju, a saradnju s tim zemljama obostrano korisnu za sve učesnike. Posljednjih godina, kazao je, ekonomska saradnja Kine i CEEC regije postupno se povećava.

Na samitu je i crnogorski premijer Duško Marković a osim njega tu su i šefovi vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Litvanije, Letonije, Makedonije, Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Prvi samit te inicijative održan je u Varšavi 2012, drugi u Bukureštu 2013, treći u Beogradu u decembru 2014, četvrti krajem 2015. u Kini, a peti prošle godine u Rigi.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je na sastanku da postoje svi uslovi koji će osigurati plodonosnu saradnju između kompanija iz CEEC regije i Kine jer te zemlje pružaju dobre mogućnosti kineskim kompanijama kroz svoje “politike, ekonomski rast koji je iznad evropskog prosjeka te konkurentno ulagačko okruženje”.

On je dan uoči skupa na konferenciji za medije najavio da bi na samitu trebala biti potpisana 23 pojedinačna sporazuma između država srednje i istočne Evrope i Kine. Mađarska, koja je kao i Srbija vrlo aktivna u ekonomskoj saradnji s Kinom, želi postati ključni izvoznik u Kinu među zemljama centralne i istočne Evrope, kao i prva destinacija za kineska ulaganja u regiji, najavio je.

Što se tiče Hrvatske, ona je s Kinom prošle godine na petom samitu CEEC-a i Kine potpisala Memorandum o razumijevanju o saradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova kojim je stvoren, kako je tada rečeno, “okvir za ulazak kineskih investitora, posebno u dijelove gdje sredstva iz evropskih fondova nijesu u tolikoj mjeri planirana”. Bio je to dobar i kvalitetan okvir, kako je tada rekao premijer Plenković, za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku u infrastrukturu i saobraćaj.