Štrajk radnika Amazona u Njemačkoj i Italiji

Podijeli

Radnici u nekolicini distribucionih centara Amazona u Njemačkoj i Italiji štrajkovali su na “crni petak”, sa zahtjevom da im američki gigant internet prodaje poveća plate.

Portparol njemačkog sindikat Ver.di Tomas Fos rekao je da oko 2.500 radnika štrajkuje u šest Amazonovih centara. U skladištu Amazona na sjeveru Italije dio radnika protestuje tražeći “dostojanstvene plate”, prenio je AP.

Njemački sindikat od 2013. traži veće plate za oko 12.000 radnika u toj zemlji, navodeći da Amazonovi radnici imaju manje plate od drugih zaposlenih u maloprodaji i prodaji preko porudžbina. Amazon je naveo da su njegova distribuciona skladišta u Njemačkoj logistički centri i da tamo radnici dobijaju relativno visoku platu za taj sektor.

Štrajkovi u Njemačkoj i Italiji su organizovani na “crni petak”, kada se prije svega u SAD, ali i ostalim djelovima svijeta, nude veliki popusti što privlači veliki broj kupaca.

Jednodnevni protest u Italiji pozdravio je lider krovnog sindikata UIL Karmelo Barbagalo, navodeći da ima “ogromnu simboličku vrijednost pošto je očigledno da napredak, inovacije i modernost ne može doći na uštrb radnika i njihovih interesa”.

Štajk u Italiji je organizovan za radnike sa stalnim radnim mjestima. Sindikati su posavjetovali radnike koji rade na određeno i po ugovoru da ostanu na poslu, kako ne bi ugrozili svoja radna mjesta.