Novi rekord: Bitcoin prešao vrijednost od 10.000 dolara

Podijeli

Blockchain tehnologija i kriptovalute su, prema svemu sudeći, sve jači elementi na finansijskom tržištu i dugo će se zadržati tu. S obzirom na to da se i dalje radi o novim tehnologijama, za kriptovalutama vlada veloko interesovanje. Bitcoin možda nije svuda prihvaćen, ali trenutni stepen razvoja najpopularnije kriptovalute otvara širom brojna vrata i mogućnosti na tržištu.

Bitcoin je ovih dana postavio novi rekord kada je vrijednost u pitanju, jer je na kratko “probio” granicu od 10.000 dolara za jedan bitcoin. Virtuelna valuta trenutno vrijedi oko 9.850 dolara ali je samo pitanje vremena kada će se vrijednost ovog novca ustaliti iznad 10.000 dolara.

Pored ovoga, vodeća kriptovaluta na tržištu sada ima tržišnu vrijednost od 160 milijardi dolara, što je čini većom i od nekih gigantskih kompanija, pa čak i brojnih zemalja na svijetu.

Bitcoin je godinu započeo sa vrijednošću od 1.000 dolara, da bi polovinom godine dostigao vrijednost od 5.000 dolara. Nešto veći tržišni otpor bitcoin je doživio kada je vrijedio oko 7.000 dolara, ali je nakon toga u konstantnom rastu.

Brojni korisnici i analitičari daju svoja predviđanja kada je budućnost Bitcoina u pitanju – neki su zapanjeni činjenicom da je dostigao vrijednost od 10.000 dolara, dok mu drugi predviđaju propast.

Ipak, u istoriji će ostati zabilježeno da je jedna kriptovaluta probila granicu od 10.000 dolara po svojoj vrijednosti.

TweakTown/Benchmark.rs