Povećanje akciza širi sivu ekonomiju, budžet ostaje bez 30 miliona godišnje

Podijeli

Povećanje akciza na duvan dva puta ove godine i najavljeni rast početkom naredne godine podići će već visok nivo sive ekonomije na tržištu cigareta i drugih duvanskih proizvoda, kazao je za “Vijesti” poslanik Aleksandar Damjanović.

On je ocijenio da će zbog rasta sive ekonomije, ali i smanjenja potrošnje duvanskih proizvoda efekti od povećanja prihoda od akciza biti značajno manji od očekivanih.

Akcize su prvi put ove godine povećane početkom aprila zbog čega su cigarete poskupile 10 centi po paklici, a onda je drugo poskupljenje uslijedilo prvog avgusta kada su maloprodajne cijene cigareta povećane za 30 centi. Od januara naredne godine cigarete će biti skuplje za 40 centi, a od januara 2019. godine za 50 centi.

Vlada je usvajanjem Fisklane strategije u junu ove godine planirala ubrzanu dinamiku povećanja akciza kroz uspostavljanje novog akciznog kalendara od jula ove pa do 2020. godine. Prema Vladinoj računici po osnovu veće akcize ove godine  budžet  treba da prihoduje dodatnih 4,6 miliona, naredne 17,8 miliona i 13,2 miliona u 2019. godini.

Ukupni neto efekat za taj period je 35,6 miliona. Uz to, povećaće se i prihodi od PDV-a, zahvaljujući većim akcizama, za 5,6 miliona eura.

Damjanović podsjeća na nedavno istraživanje i anktetu Instituta za javno zdravlje da 35,4 odsto građana starosti do 18 do 65 godina konzumira cigareta (150.000 stanovnika) i uzimajući za prosjek dnevne potrošnje paklicu cigareta po potrošaču dolazi se do okvirne cifre od oko 1,1 milijardu cigareta potrošenih na godišnjem nivou.

“Kada se tome doda i tzv. ”ponder” u smislu, anketom neobuhvaćenih kategorija maloljetnika i građana starijih iznad 65 godine, kao i turisti koji posjete državu godišnja potrošnja cigareta je oko 1,5 milijardi cigareta (1.500 tona) ili oko 75 miliona paklica. Uzimajući u obzir činjenicu da je godišnja potrošnja legalnih paklica sa akciznom markicom na nivou od 45 miliona, odnosno 900 tona, dobija se razlika od gotovo 600 tona nelegalno prometovanih proizvoda ili 30-ak miliona paklica. To predstavlja 40 odsto učešća nelegalnog tržišta u ovoj oblasti”, objasnio je Damjanović.

On je dodao da ukupno prosječno akcizno opterećenje, koje je trenutno 1,1 euro po paklici znači da se za nekih 30 miliona eura akciznih prihoda praktično pokrade  budžet  države na godišnjem nivou.

Damjanović je kazao da nova Vladina akcizna politika, u nedostatku jasne i konzistentne fiskalne politike, unosi nepredvidivost i neizbalansiranost na domaćem i regionalnom tržištu duvanskih proizvoda, čime se dovode u pitanje tržišni uslovi poslovanja za onaj dio firmi iz duvanske industrije koji hoće da legalno posluju i plaćaju sve dažbine.

Damjanović ne spori da državni prioritet mora biti da se u optimalnom roku kroz povećanje cijena cigareta potrošnja dovede na nivo oni država koje su je značano smanjile, ali da brzopotezna poskupljenja neće dovesti do željenog cilja zbog povećanja ilegalnog prometa i potrošnje na sivom tržištu. On naziva “providnim alibijem” pozivanje na potrebu usklađivanja akcizne politike tokom perioda pristupanja EU i dostizanja prosječnog nivoa akciznog opterećenja koji je sada u državama EU .

“To iz razloga da će se to usklađivanje maloprodajnih cijena cigareta, koje su za godinu dana gotovo udvostručene, zahvaljujući povećanju akciza, ako se nastavi ovom dinamikom, dostići već za dvije godine do kraja 2019”, ocijenio je Damjanović.

Prema njegovim riječima činjenica je da pristupanje EU ne može biti prije 2023. godine što je i prvi okvirni rok za puno usklađivanje akcizne politike, tako da razlozi pravovremenog usklađivanja akciza otpadaju u odnosu na paničnu potrebu zatvaranja raznoraznih “rupa” u državnom budžetu”.

Izvoz cigareta bez dobrog nadzora države

Damjanović je podsjetio da je skupštinski Anketni odbor prošle godine u izvještaju konstatovao činjenice koje su, paralelno sa namjenskim uništavanjem duvanske industrije u Crnoj Gori, stvorile prostor za višemilionski šverc i enormne zarade na tržištu duvanskih proizvoda od strane jakih kriminogenih lobija koji tim novcem “kupuju” moćnu političku i bezbjednosnu zaštitu.

On je istakao da su izvozni poslovni aranžmani nanose štetu domaćoj duvanskoj industriji, da su ti aranžamni bez adekvatnog državnog nadzora i sa sumnjom da se dio cigareta namijenjenih izvozu plasira na domaće tržište.