ČEZ, čija Škoda Praha treba da gradi drugi blok TE Pljevlja, povlači se s Balkana

Podijeli

Češka elektroenergetska kompanija ČEZ smanjuje problematične poslovne aktivnosti na Balkanu kako bi se proširila na Zapadu, javlja “Bloomberg”.

Preduzeće iz Praga je u pregovorima o prodaji termoelektrane na ugalj i kompanije za distribuciju električne energije u Bugarskoj.

ČEZ bi, takođe, mogao da proda 50 odsto akcija u kompaniji “Akcez Enerji Yatirimlari” koja strujom snabdijeva 3,4 miliona ljudi na sjeverozapadu Turske, navodi njujorška agencija, prenosi Tanjug.

“Iako rukovodstvo još nije u zvaničnim pregovorima, otvoreno je za ponude”, izjavio je finansijski direktor kompanije Martin Novak.

“Mijenjamo naš fokus. U smislu novih aktiva, kompanija se sada okreće obnovljivim izvorima, i to definitivno u centralnoj i zapadnoj Evropi, a ne u jugoistočnoj Evropi”, dodao je Novak.

Sa prodajom aktiva u Bugarskoj, što bi, prema očekivanjima kompanije, trebalo da bude realizovano u narednim mjesecima, staviće se tačka na brzu ekspanziju koju je započeo prethodni menadžment kompanije na tržišta u razvoju – od Albanije do Rumunije i Turske.

Nakon što je potrošio stotine miliona dolara u jugoistočnoj Evropi u prošloj deceniji, ČEZ je odlučio da promeni taktiku poslije brojnih sukoba sa lokalnim zakonodavcima i regulatorima, prenosi njujorška agencija.

Pokušaće da prodaju Škodu Praha

ČEZ pokušava da dođe do novca koji joj je potreban, a jedna od opcija je da proda svoju firmu Škoda Praha koja treba da gradi drugi blok Termoelektrane Pljevlja.

Češki mediji su juče objavili da su za kupovinu Škode Prahe zainteresovane dvije kompanije koje su specijalizovane za izgradnju nuklearnih elektrana – ruski Rosatom i korejski KEPCO, kao i kineska inženjerska firma Guangdong Electric Power Design Institute (GEDI).

Ukoliko se, pak, ne pronađe kupac, crnogorski projekat bi mogao da bude ugrožen, s obzirom da se ČEZ definitivno povlači iz našeg regiona.

Direktor ČEZ-a Danijel Beneš je za češke medije potvrdio da traže novog investitora za Škodu Praha. Opcija je da nađu parnera sa kojim bi učestvovali u projektima na novim tržištima ili da prodaju Škoda Prahu.

Češki mediji pišu da je korisno da se uzme Škoda Praha zbog njene bogate istorije koja je duga 60 godine i zbog stotine referenci za izgrađene elektrane širom svijeta. Uz to, partnerstvo sa Česima je poželjno i zbog toga što  Čez  planira da na proljeće raspiše tender za snabdijevanje nuklearnog bloka u Dukovanu.