Poboljšane prognoze za američku ekonomiju

Podijeli

Američka ekonomija u trećem kvartalu je porasla najsnažnije u tri godine zahvaljujući rastu poslovnih ulaganja u zalihe i opremu i oporavku državne potrošnje kojima je kompenzovan posustali rast privatne potrošnje.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju 2017. godine porastao za 3,3 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine, objavilo je američko ministarstvo trgovine a prenose agencije.

To je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2014. godine i brži od revidiranih 3,1 odsto koliko je iznosio u drugom kvartalu. Prva procjena ministarstva pokazivala je rast od tri odsto.

Rast privatne potrošnje, važnog dijela u računici BDP-a, u trećem kvartalu je revidiran na 2,3 odsto, s prvobitno procijenjenih 2,4 odsto, što znači da je izrazitije posustao na godišnjem nivou, u poređenju s 3,3 odsto zabilježenih u drugom kvartalu.

Posustajanje privatne potrošnje vjerovatno odražava uticaj uragana Harveya i Irme koji su poharali Teksas i Floridu u avgustu i septembru. Kočnica je i slabi rast zarada, koji primorava domaćinstva da koriste ušteđevinu za potrošnju.

Rast ulaganja kompanija u opremu u trećem kvartalu iznosio je revidiranih 10,4 odsto, što je njihov najsnažniji rast u protekle tri godine. Prva procjena pokazivala je rast od 8,6 odsto.

Oporavila se i državna potrošnja, ojačavši za 0,4 odsto u trećem kvartalu, objavilo je ministarstvo, znatnije korigiravši prvu procjenu prema kojoj su izdvajanja blago pala za 0,1 odsto. U prethodna dva kvartala potrošnja države je slabila.