Svjetska ekonomija pamtiće po dobru 2017. godinu

Podijeli

Globalna ekonomija je na putu da ostvari najbolje rezultate po pitanju privrednog rasta od 2010. godine.

SAD i eurozona rastu brže od očekivanog, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Svjetska ekonomija raste brže nego u proteklih sedam godina i više ljudi je zaposleno, ali se ne očekuje da će visoke stope privrednog rasta potrajati”, navodi se u najnovijem izvještaju OECD-a, prenosi Tanjug. 

Globalna ekonomija je na putu da ove godine poraste po stopi od 3,6 odsto, da bi naredne godine rast BDP-a dostigao 3,7 odsto, a potom usporio na 3,6 odsto u 2019. godini, saopštila je ta organizacija sa sjedištem u Parizu. 

Nova procjena OECD-a o rastu globalne ekonomije za ovu godinu blago je povećana u odnosu na setpembarsku prognozu od 3,5 odsto, dok je za 2018. godinu zadržana ista projekcija. 

“Stvari sada izgledaju zaista dobro, ali ako ne dođe do jačanja aktivnosti privatnog sektora, obnavljanja zaliha kapitala, generisanja viših realnih plata, nećemo zadržati stope rasta koje imamo danas”, izjavila je glavni ekonomista OECD-a Katarina Man. 

Zahvaljujući najsnažnijoj stopi rasta u deceniji, eurozona bi ove godine trebalo da nadmaši druge vodeće razvijene ekonomije, sa rastom od 2,4 odsto, da bi u 2018. on usporio na 2,1 odsto, a u 2019. godini na 1,9 procenta. 

U septembru, OECD je predviđala rast eurozone od 2,1 odsto za ovu godinu i od 1,9 odsto za narednu. 

Privredni rast u SAD će ubrzati sa 2,2 odsto u ovoj godini na 2,5 odsto u 2018. godini, zahvaljujući očekivanom rezanju korporativnog poreza, da bi u 2019. godini rast iznosio 2,1 odsto. 

OECD je, međutim, srezao procjenu za Japan, prognozirajući ovogodišnji rast od 1,5 odsto, dok za 2018. predviđa rast od 1,2 odsto i od 1,0 odsto za 2019. godinu. 

Ipak, javni dug Japana, najviši ikada viđen u jednoj članici OECD, budući da je na nivou od 220 odsto BDP-a, predstavlja ozbiljan rizik i zahtijeva sveobuhvatan plan za očuvanje povjerenja u fiskalnu stabilnost te zemlje. 

OECD je zadržao projekcije za Kinu, prognozirajući da će ovogodišnji projektovani rast od 6,8 odsto usporiti na 6,6 procenata u 2018. godini, a u 2019. godini na 6,4 odsto.