Zašto u Crnoj Gori nerado kupujemo preko interneta

Podijeli

Iako više od 70 odsto domaćinstava u Crnoj Gori posjeduje priključak na internet, još je veći procenat građana koji nikada nijesu kupovali online – čak 74 odsto.

Ovaj podatak koji je nedavno saopštio Monstat trebalo bi da zabrine sve – od kompanija uključujući banke, preko trgovaca pa do državnih institucija, koje bi trebalo da stimulišu korišćenje raslopoživih ICT tehnologija zbog mnogih razloga koji državi idu u korist.

Internet u više od 70 odsto crnogorskih domova, ali porazno malo korisnika trguje online

Građani susjednih Srbije i Hrvatske trguju online obrnuto proporcionalno crnogorskim komšijama. U Hrvatskoj nikada nije kupovalo preko interneta tek 16 odsto građana, a sve više njih za kupovinu radije koristi mobilni telefon nego računar.

Ovaj način plaćanja najviše se koristi za kupovinu odjeće i obuće te elektronskih uređaja kao i potrepština za domaćinstvo. Sljedeći po popularnosti su kozmetika, kulturne aktivnosti i avio karte.

Trećina ispitanika plaćanje preko interneta koristi nekoliko puta svaka tri mjeseca, 27 odsto jednom mjesečno a sedam odsto online plaća svake sedmice.

Čak 70 odsto online populacije u Srbiji kupuje na internetu, od čega svaki drugi kupovinu obavi na domaćim web-šopovima, pokazalo je istraživanje Smart Plus Research-a.

Najčešće online kupovine odnose se na robu široke potrošnje, a slijedi kupovina ulaznica za koncerte i druge događaje, zatim naručivanje hrane, dok su po učestalosti virtuelnog pazara na dnu liste tehnika i bankarske usluge i usluge osiguranja.

Korisnička elektronika cjenovno je sve pristupačnija, ali i sve korisnija, pa su mobilni telefoni nekada bili samo sredstvo za komunikaciju a danas mijenjaju novac.

Pitanjem da li je taj prebrz razvoj tehnike u nesaglasju sa crnogorskim navikama, pa građani i dalje bježe od online kupovine, ili je u pitanju drugi problem, nije se bavilo nijedno istraživanje a prema mini anketi Investitora, moglo bi se zaključiti da je nepovjerenje u tehnologije i strah od ostavljanja ličnih podataka na internetu glavni problem.