Bivši vlasnik nikšićke pivare optužen za blokadu jeftinijih piva u Belgiju

Podijeli

Evropska unija u četvrtak je optužila AB InBev, najvećeg svjetskog proizvođača piva, da nezakonitim metodama koči jeftiniji uvoz omiljenih brendova Leffe i Jupiler u Belgiju.

AB InBev bio je vlasnik i nikšićke pivare “Trebjesa”, koju je koncem 2009. godine prodao luksemburškom fondu CVC. Sada je pivara koja proizvodi popularno “Nikšićko pivo” u vlasništvu kanadskog Molson Coorsa.

Brendovi Leffe i Jupiler najbolje su prodavana piva u Belgiji i dio su palete divovskog AB InBeva, za kojeg EU kaže da ima vrlo snažnu poziciju na belgijskom tržištu piva.

“Naši preliminarni nalazi pokazuju da je AB InBev možda namjerno sprečavao da uvezeno jeftinije pivo iz Francuske i Holandije dođe do potrošača u Belgiji”, kazala je komesarka EK za tržišnu konkurenciju Margret Vestager, prenosi Hina.

Prema sprovedenoj istrazi, AB InBev je unio izmjene na limenkama piva Leffe i Jupiler u Holandiji i Francuskoj kako bi otežao njihovu prodaju u Belgiji.

Tako je u Holandiji s limenki uklonio tekst napisan na francuskom jeziku, čime je njihova njihova prodaja u frankofonim dijelovima Belgije postala protivzakonita. U Francuskoj je pak uklonio tekst na holandskom kako bi blokirao prodaju Leffea i Jupilera u dijelovima Belgije gdje se govori holandski jezik.

Takođe je ograničio holandskim supermarketima pristup ključnim promotivnim akcijama kako bi ih spriječio da u Belgiji nude jeftinije pivo.

“Preliminarni stav Komisije je da su takve prakse stvorile prepreke trgovini koje se protive slobodnom tržišnom takmičenju i podijelile su zajedničko tržište EU duž nacionalnih granica”, kaže se u saopštenju EK.

Ističu pritom da je izjava o prigovoru preliminarno stajalište EK i ne prejudicira ishod istrage.

Globalna grupa Ab InBev ima sjedište u belgijskom gradu Luvenu. Prošle godine su dovršili mega-spajanje s konkurentom SAB Millerom, ‘teško’ 103 milijarde dolara.