Google će vas obavijestiti ako vam neko gleda u telefon

Podijeli

Googleovi inženjeri razvijaju zanimljivu tehnologijau koja će, uz pomoć AI i prednje kamere telefona, upozoriti korisnike ako im neko iza leđa gleda u ekran telefona, piše Zimo.

Googleovi inženjeri trenutno rade na tehnologiji koju bi zasigurno svi voljeli imati na svojim telefonima nazvanoj “zaštitnik e-ekrana”. Ova “zaštita” ne odnosi se na udarce, padove i oštećenja ekrana, već na zaštitu od pogleda znatiželjnika koji bi iza leđa korisnika mogli gledati (možemo reći i špijunirati) ekran telefona.

Tehnologija je tek u fazi razvoja te ćemo, ako je Googleovci namjeravaju primijeniti u neku od budućih verzija Androida, vjerovatno morati pričati još neko vrijeme dok se ne usavrši i testira.

Zaštitnik e-ekrana baziran je na vještačkoj inteligenciji koja koristi prednju kameru telefona u kombinaciji s algoritmima za prepoznavanje i lica i pokrete koji konstantno prate kretanja, odnosno poglede ljudi koji se nalaze iza leđa korisnika telefona. Prema naučnicima koji rade na razvoju ove tehnologije, ona ima vrijeme reakcije od samo dvije milisekunde tako da će korisnika odmah obavijestiti kada neko makar i na trenutak skrene pogled na ekran telefona, piše Zimo.