Montenegro Airlines mora Kontroli leta da plati dug od 7,4 miiliona eura

Podijeli

Privredni sud Crne Gore usvojio je tužbeni zahtjev Kontrole leta Srbije i Crne Gore (SMATSA DOO Beograd) i presudio da joj je domaća državna aviokompanija Montenegro erlajns dužna da plati  7,4 miliona eura, saznaju “Vijesti” nezvanično iz izvora bliskih ovom sudu.

Ovo je prva prvostepena presuda u četiri parnice koju SMATSA vodi u Privrednom sudu protiv državne aviokompanije. Presudu je donijela sudija Milica Popović. Prethodno je tokom sudskog postupka vještak finansijske struke Hamid Šabović nedvosmisleno utvrdio dug crnogorske aviokompanije.

Prema izvještaju vještaka, Montenegro erlajns od 2004. godine nije redovno plaćao obaveze Kontroli leta. Kako “Vijesti” saznaju, ukupne obaveze MA Kontroli leta do danas samo po osnovu glavnice duga iznose više od 13 miliona eura.

Prethodno su tužilac i tuženi, u navedenom sporu, zaključivali ugovor o otplati duga koje MA, međutim, nije poštovao.

Ugovor o otplati duga  zaključen je krajem juna 2014. godine na iznos duga od 9,59 miliona eura u koji je sadržan i iznos tužbenog zahtjeva u navedenoj parnici.

Tuženi MA je odgovorio na mišljenje vještaka da obaveze po fakturama iz predmeta tužbe dospijevaju tek nedavno i to prve dvije fakture 1. novembra 2017, a posljednje tri fakture tek 1. avgusta 2020. godine.
Vještak je naveo da to nije tačno.

“Konstatacija tuženog da rate prema ugovoru o otplati duga nijesu dospjele, pa samim tim da tužilac nema osnovu da potražuje njihovu naplatu je u suprotnosti sa stvarnim stanjem i suprotno odredbama navedenog ugovora, a to po nalaženju ovog vještaka znači da su sve fakture posmatrano sa finansijskog stanovišta dospjele za plaćanje”, istakao je u svom nalazu vještak Šabović.

Tuženi MA, kako je utvrdio vještak Šabović, do dana vještačenja (kraj septembra 2017) tužiocu nije platio nijednu od spornih faktura iz ugovora od 2014, niti u cjelini, niti djelimično.

Iznos neplaćenih faktura tokom petogodišnjeg perioda (od 2008. do 2012), koji su predmet ovog prvog i pojedinačno najvećeg spora iznosi 4.923.922 eura, plus dospjele zakonske kamate od dana dospijeća svake pojedinačne fakture pa do 30. septembra ove godine,  iznose 2.464.974 eura.

Kontrola leta je više puta blokirala račun MA, a posljednji put u septembru ove godine kada je Vlada odlučila da ovaj dug plati tako što će Aerodromi svoju dobit od 2,3 miliona  založiti u  Hipotekarnoj banci kao garanciju za kredit MA.

Ukupni dugovi MA iznose oko 80 miliona eura, dok je vrijednost kompanije, prema izvještaju revizora, minus 35 miliona eura.