Švajcarska ekonomija ubrzala u trećem kvartalu

Podijeli

Aktivnosti u švajcarskoj ekonomiji u trećem su kvartalu značajno ubrzale na godišnjem nivou zahvaljujući jačanju izvoza i aktivnosti u prerađivačkoj industriji, pokazali su u četvrtak podaci švajcarske vlade.

U trećem kvartalu 2017. godine švajcarska ekonomija je porasla za 1,2 odsto u poređenju s istim razdobljem prošle godine, objavilo je ministarstvo ekonomije.

Time je rast na godišnjem nivou osjetno ubrzao, budući da je u drugom tromjesečju iznosio revidiranih 0,5 odsto. Prva procjena pokazivala je rast od 0,3 odsto, najslabiji u proteklih gotovo osam godina.

Švicarska vlada u septembru je snizila procjene rasta u 2017. godini, na 0,9 odsto, dok je za iduću predvidjela ubrzanje na dva odsto, podsjeća Reuters, prenosi Hina.

“Ulaganja igraju sve važniju ulogu. To je dobra vijest, jer može dovesti do oporavka koji će ubrzati bez vanjskog inputa”, napisali su u bilješci ekonomisti VP Banka.

“Današnji podaci o stopama rasta svojevrstan su predbožićni poklon Švajcarskoj centralnoj banci (SNB). Franak više nije teg švajcarskoj ekonomiji”, dodali su u bilješci.

Ekonomija male alpske zemlje postupno se oporavlja nakon SNB-ovog poteza od prije gotovo tri godine, kada su odustali od odbrane kursa od 1,20 franka za euro, zbog čega je franak skočio prema euru i šokirao učesnike na finansijskim tržištima.

Eurozona je najveće izvozno odredište za švajcarske proizvode, podsjeća Reuters.