Azijske berze: Teški dani za Samsung

Podijeli

Azijski su indeksi solidno porasli na kraju nedjelje, a apetit za rizikom podstakao je rast na Wall Streetu.

Oprez je ipak izazvala informacija o odlaganju glasanja o američkoj poreskoj reformi. MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,3 odsto, a na nedeljnom nivou beleži pad od 2,6 odsto.

Nikkei 225 porastao je 0,1 odsto, a smiješi mu se nedjeljni rast od 0,9 odsto. Jutros objavljeni makro podaci bili su bolji od očekivanja što je dio investitora nagnalo da pomisle da je možda došao kraj stimulativnim mjerama japanske centralne banke.

Tehnološke akcije su svakako gubitnice nedjelja pa je Samsung u nedjelji potonuo 8,2 odsto, što je njegova najgora nedjelja u pet i po godina.

Na valutnim tržištima dolarov indeks spustio se 0,1 odsto, na 92,959, no na nedjeljnom nivou je u plusu od 0,2 odsto. U odnosu na jen, dolar je bio stabilan nakon što je ranije dostigao najviši nivo u deset dana.

O amandmanima na predloge poreskih zakona Senat bi trebao glasati tokom dana. Poreskom reformom kompanijama bi se porez smanjio s 35 na 20 odsto, što bi podstaklo rast zarada kompanija, a time i dalji rast cijena akcija.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će Senat do kraja nedjelje prihvatiti predlog poreskog zakona nakon što je republikanski senator John McCain poručio da će podržati predlog jer bi, iako nije savršen, trebao podstaći rast ekonomije.